מרגישה קצת לחוצה לקראת הלידה המתקרבת? דעי לך שאת לא היחידה. התחושה הזו היא נורמאלית לחלוטין, רוב הנשים לקראת לידה חוות פחדים כאלה ואחרים הקשורים בתהליך הלידה, בייחוד כאשר מדובר בלידה ראשונה. קבלי מספר טיפים כיצד לעבוד את התהליך בתחושה יותר טובה. התחילי בהעשרה לגבי התהליך המצופה, הכנה מראש, קבלת ידע מונעת התפתחות של חחשות מיותרים לקראת סיום ההריון.
אחד מהפחדים הנפוצים ביותר, הוא הפחד לא להגיע בזמן לבית החולים - הרבה מהסרטים מתארים סיטואציות בהן נשים לא הספיקו להגיע לחדר הלידה. אז אל חשש! אלה הם מקרים היוצאים מהכלל ולא הנורמה. לידות חפוזות מתרחשות באחוזים קטנים למדי ורוב הנשים מספיקות להגיע ולחזור הביתה מספר פעמים מחדר הלידה, לפני שהלידה התחילה בפועל. הלידה הממוצעת לאישה מבכירה (יולדת בפעם הראשונה) אורכת כ020 שעות בממוצע, כך שיש לך זמן להגיע בנחת לחדר הלידה, ולא מעט שעות לבלות שם.
המטרה לצאת לבית החולים כאשר חווים צירים סדירים, כל חמש דקות במשך כשעה לפחות. המטרה להעביר את השלב הלטנטי, לפני הלידה הפעילה בבית. זאת אומרת, להגיע לבית החולים כאשר היולדת נמצאת כבר בלידה פעילה עם פתיחה של 5-4 ס״מ לפחות.
במידה וזו הלידה הראשונה ואת לא בטוחה אם מה שאת מרגישה זו התחלה של לידה, יש אפשרות לפנות למרפאה בקופת החולים לבדיקה לביצוע מוניטור והערכה של רופא נשים, לפני פניה למיון, כדי לחסוך את הנסיעה המיותרת במידה ומדובר בהזעקת שווא.
רבות מהנשים חוששות לעשות צרכים (קקי) תוך כדי שלב הלחיצות בלידה - העניין הוא, שאת יכולה להיות רגועה שאת החוששת היחידה בנושא. הצוות המטפל, המיילדת שלך, מתורגלת היטב במצבים אלה, וכל ״האירוע״ יסתיים עוד לפני שיתחיל. חשוב לדעת כי זו פעולה טבעי, המתרחשת בלא מעט לידות בשלבים שהתינוק מתקדם בתעלת הלידה. כאשר אנחנו מבצעות את הלחיצות, גם השרירים באזור פיהטבעת נמצאים בהפעלה ולכן הרבה פעמים יוצאת גם הצואה יחד עם התינוק.
קיים חשש גם מקבלת האפידורל - מעט מהנשים שעוברות את הפרוצדורה מדווחות על כאב קצר שחשות בזמן ביצוע האלחוש של הזריקה לפני ההחדרה של מחט האפידורל (אותה כבר לא מרגישים), רבות אחרות אינן מרגישות דבר. החוסר נוחות בדרך כלל מינימאלית, יותר כואב הקיבוע שמניחים במקום, ההסרה של המדבקה בסיום הלידה. לעיתים, יש כאבים מעט בראש או בגב התחתון שחולפים (שתיית קפה מסייעת להפחתה של כאב הראש). במידה ואת לא מעוניינת לבצע אפידורל, ישנן שיטות אלחוש נוספות שניתן להסתייע בהן בזמן הלידה: להגיע מוכנה עם טנס מהבית, שיכול לסייע לשליטה בכאב הצירים, שימוש בגז צחוק ועוד.
פחד מאפיזיוטומיה (חתך החיץ) - טוב, קודם כל חשוב להדגיש שהיום הגישה היא להימנע מחתכים יזומים שלא לצורך. חשוב להכיר כי אפיזיוטומיה היא הליך שבו חותכים את הרקמה בין הנרתיק לפי הטבעת (הנקראת פרינאום) על מנת לאפשר יותר מקום לתינוק (קורה בעיקר במצבים של חילוץ בוואקום). למרות שפעם זה היה נוהג מקובל, כיום רוב הרופאים המיילדים מאפשרים לרקמת הנרתיק להיקרע באופן טבעי, יודעים מחקרית שההחלמה קלה יותר ומונעת מצבים הדורשים תיקון לאחר החיתוך.
את יכולה להעלות את הנושא במפגש עם המיילדת בחדר הלידה, ולבקש ממנה להימנע מחתך יזום שלא לצורך. בכל מקרה, מאלחשים את המקום לפני החיתוך, ובמידה ואת משתמשת באפידורל לא תחושי את החתך עצמו וגם התפירה שמבוצעת בסיום תהליך הלידה על ידי רופא גניקולוג.
פחד מקריעים באזור הנרתיק - נסי לא לדאוג בנושא. נכון, יש המון סיפורים ברשת ולא אחת נשים מעבירות סיפורי זוועה שמפחידים גם את המנוסות ביותר. אבל, מה יועיל לך לדאוג למשהו שטרם קרה. חשובלדעת שהרקמה במקום אלסטית, מיועדת להתרחבות, גם אם ישנם קרעים הם מינוריים וההחלמה שלהם אינה ארוכה או קשה במידה ואילו קרעים קטנים. הקרעים הנפוצים ביותר הם בדרגה ראשונה - ואף אינם דורשים תפרים לצורכי החלמה.
אם את מוצאת את עצמך מתעסקת בנושא, את יכולה לבצע עיסויים באזור הפרינאום (לא הוכחו יעילים ב-100% למניעת הקרעים אבל יכול לשמש כמניעה להקטנת הסיכון). את העיסוי רצוי לבצע אזור השבוע 34 להריון והילך, בידיים נקיות ובשימוש בחומר סיכוך - שמן שקדים בדרך כלל.
פחד מכאבי צירים - טוב, כאן חשוב לדעת, אין איך להימנע מכאבי הצירים בתהליך, אבל הדרך שבה תחשבי עליהם היא זו שתקבע את היכולת שלך להתמודד עם הצירים. חשוב להבין שתהליך הלידה מערב כאב, אך הכאב הוא ״כאב טוב״, ומה הכוונה? עם כל ציר מתקרבת הלידה האקטיבית ויציאת התינוק לאוויר העולם. יש תועלת לתחושה שלך, שימי את הריכוז שלך בתחושה שאת שולטת במצב ומתקדמת עם הציר לקראת הפגישה המיוחלת עם התינוק שלך, וכך תוכלי להתמקד בחלק הטוב של החוויה. עוד נקודה חשובה היא שהכאב זמני ומוגדר בזמן. חשוב להכיר שאחרי הלידה, בזמן התכווצות הרחם וחזרת הרחם לגודל המקורי שלו, תחושי התכווצויות וחלק מהנשים מדווחות שהכאבים מזכירים את צירי הלידה, אך גם תחושה זו משתפרת עם היממות לאחר הלידה.
פחד מפני קיסרי חירום - כל ניתוח יכול להיות מפחיד, הפחד הזה נורמאלי לחלוטין בייחוד כאשר התהליך כולו לא נתון לשליטתך. זה עשוי לעזור לשים את האפשרות בפרספקטיבה: המספרים מדברים בעד עצמם ושנים שיש ירידה בכמות הניתוחים בבית החולים, אנשי הרפואה מנסים להימנע מניתוחים קיסריים כיוון שהתוצאות הרבה יותר טובות עבור האם והילוד בלידה שהיא נרתיקית.
מחקרים לא מעטים מראים לנו לנשים שיש להן תמיכה מתמשכת בלידה כמו דולה יש סיכוי נמוך ב-26% לניתוח קיסרי. לא משנה מה סוג הלידה שתעברי, חשוב שיהיו איתך בחדר הלידה אנשים שתומכים בך ומשמשים עבורך ״פה״, כדי שיוכלו להעביר את המסרים לצוות המטפל באופן שתוכלי לעבור את הלידה בדרך שבה את מעוניינת. טיפים נוספים ועוד תוכלי למצוא בחוברת הריון, לידה והחלמה.
איך אפשר להקל על הפחד מהלידה ולהרגיש מוכנה יותר ללידה?
1. דברי על החששות שלך - שתפי את בן / בת הזוג, קרוב משפחה, חבר מהימן, שוחחי בנושא עם הרופא המטפל או אחות ליווי הריון. המטרה לשתף את האנשים הקרובים אלייך בחששות, כדי לקבל אינפרומציה מהמטפלים בך ישירות שיכולה לשרת אותך בזמן אמת. במקרים מסויימים נדרשת התערבות של איש בריאות הנפש - את ההפניה ניתן לקבל מהרופא המטפל בך (מקרים נדירים של פחד מהריון ולידה - טוקופוביה).
2. התכונני לקראת הלידה - קורס הכנה ללידה יכול לסייע לנרמל את המצב, להפגיש אותך עם נשים הרות אחרות, תוכלי לקבל מידע למה לצפות במהלך תהליך התחלת הלידה בבית, הלידה בבית החולים וההחלמה, כמו גם אסטרטגיות לניהול כאב. שיעורים, בין אם באופן אישי או וירטואלי, יכולים להיות גם הזדמנות להתחבר עם נשים הרות אחרות.
3. תשקלי לקחת דולה שתלווה אותך בתהליך הלידה. דולה יכולה לתת לך נדבך נוסף של תמיכה לאורך כל ההיריון, הלידה ואחרי הלידה ולעזור לך לסנגר על רצונותיך בחדר הלידה.
4. תשקלי לא להיחשף לסיפורי זוועה או סירטונים מפחידים. תחשבי מחשבות חיוביות ותתרכזי ברכישת כלים להתמודדות עם שלל המצבים האפשריים בתקופה זו.
הכי חשוב? חווית הלידה יכולה להיות ראשונית עבורך ולא מוכרת, התרכזי בעכשיו במקום לחשוב על העתיד. תרכשי כלים להתמודדות שיאפשרו לך לעבור את החוויה באופן חיובי וככל הניתן ללא הפתעות.
Comments