top of page
תמונת הסופר/תאנה קוגן

טכניקות הרגעה 4S: איך לעזור לתינוק לישון טוב יותר, לבכות פחות ולאכול בקלות

עודכן: 13 באוק׳

כהורים חדשים, קל להרגיש מוצפים ודי חסרי אונים האמת, כאשר התינוק לא נרדם, בוכה לעיתים קרובות, או נראה לא רגוע בזמן ההאכלה. הרבה הורים מתחילים לתהות אם הם יכולים לסייע בדרך כלשהי לתינוק להגיע לרגיעה או הרפיה, ומנסים לאתר את ״הבעיה״ ולתת את הפתרון המתאים.

החדשות הטובות? מחקרים מראים ששימוש בטכניקות הרגעה מסוימות יכול לעזור לתינוקות לפתח התנהגויות ויסות עצמי טובות יותר, מה שמוביל לשינה משופרת, פחות בכי וחוויית האכלה חלקה יותר.


בפוסט זה נצלול לעומק טכניקות הרגעה 4S – סט של אסטרטגיות מוכחות שעוזרות לתינוקות להירגע ולהסתגל לשגרה קבועה יותר במהלך החודשים הראשונים לחיים.


מהן טכניקות ההרגעה 4S?


טכניקות ה-4S נבדקו לראשונה במחקר אקראי מבוקר שפורסם בכתב העת Japan Journal of Nursing Science בשנת 2019. מחקר זה חקר את השפעת הטכניקות על התנהגויות ויסות עצמי אצל תינוקות, עם התמקדות בשינה, בכי והאכלה. התוצאות הראו שתינוקות שהוריהם השתמשו בטכניקות 4S ישנו זמן רב יותר, בכו פחות והאכלה שלהם הייתה יעילה יותר.


אז בואו נבין כיצד אנחנו יכולים להשתמש בכלים הללו כדי לסייע לתינוק שלנו:


1. עיטוף (Swaddling) - שימוש בטטרה רחבה, בדרך כלל 120*120 ס״מ באופן בטוח סביב התינוק כדי לייצר את התחושה המחבקת שלה זכה בזמן השהות ברחם. חשוב בזמן העיטוף להשאיר את ידיי התינוק צמודות לגופו באופן פיזיולוגי (ללא יישור של הידיים) כיוון שאותה החזקה של הידיים בקרבת הפנים של התינוק למעשה מרגיעה אותו באופן טבעי. חשוב גם להשאיר מקום מרווח לרגליים ולא להגביל את התנועה כדי לשמור על מפרק הירך של התינוק במנח הפיזיולוגי (כמו צפרדע).

העיטוף מסייע למעשה לחוות פחות את רפלקס ״הבהלה או מורו״, שלעיתים מעורר את התינוק מהשינה ואף יכול לעורר בכי.


איך לעטוף נכון:

• השתמשי בשמיכת עיטוף קלה ונושמת. אני אוהבת להעביר לשק שינה אזור גיל חודש ועד שלוש שנים. מאפשר גם תנועה חופשית וגם שומר על טמפרטורת גוף קבועה. מצרפת מספר אופציות מומלצות בלינק (השתמשי בקוד NWLKSP להנחה).

• עטפי את התינוק בנוחות, אך וודאי שיש מספיק מקום לתנועת הרגליים והירכיים, מצרפת בלינק טרה מתאימה לביצוע העיטוף ובכלל טקסטיל מעולה ואיכותי של חברת נינו.

• וודאי שהעיטוף אינו חזק מדי באזור החזה כך שהתינוק יוכל לנשום בנוחות.


מתי להפסיק לעטוף: רוב התינוקות מרוויחים מעיטוף במהלך החודשים הראשונים, אך חשוב להפסיק לעטוף ברגע שהתינוק יכול להתהפך לבד – בדרך כלל סביב גיל 3 עד 4 חודשים. כאשר את מתחילה לראות את הסימנים הראשונים לקראת ההתהפכות - התינוק מתחיל להגיע עצמאית לשכיבה על הצד זה הזמן להפסיק עיטוף וכמו שציינתי לעבור לשק השינה.


2. תנוחת צד או בטן (בזמן החזקה של התינוק - במילים פשוטות ״נמר על עץ״)

החזקת התינוק על הצד או הבטן בזמן שהוא ער יכולה לעזור להרגיע אותו, במיוחד אם הוא סובל מגזים או קוליק. תנוחת הצד או הבטן עוזרת להקל על הלחץ בבטן התינוק ויכולה להיות יותר מרגיעה מהחזקתו על הגב או על הכתף של ההורה.


עם זאת, חשוב לציין כי תינוקות צריכים תמיד לישון על הגב כדי להפחית את הסיכון לתסמונת מוות בעריסה (SIDS).


איך להחזיק בתנוחת צד או בטן:

• החזיקי את התינוק בבטחה על הצד או הבטן, תוך תמיכה בראש ובצוואר.

• נדנדו בעדינות או התנדנדו בזמן שאתם מחזיקים אותו בתנוחה זו להרגעה.

מתי להשתמש בטכניקה זו: תנוחה זו מועילה במיוחד כאשר התינוק מתלונן או מתקשה להירגע. זהו פתרון נהדר לתינוקות עם קוליק או בעיות ריפלוקס.


השמעת רעש לבן היא דרך מאוד אפקטיבית להרגיע את התינוק. הרעש הלבן מדמה את הצלילים שהתינוק שמע ברחם, ויוצר סביבה מוכרת ומרגיעה. תינוקות מוצאים רעש לבן מנחם מכיוון שהוא חוסם רעשים אחרים ומסייע להם להתרכז ולהירדם. הוכח מחקרית כמשפר של השינה שלנו המבוגרים ושל הקטנים, אגב, כדאי לנגן אותו לאורך כל השינה של התינוק, מהרגע שמתכוננים להשכבה.


איך להשתמש ברעש לבן:

• ניתן להשתמש במכשיר רעש לבן או אפליקציה בטלפון.

• בחרי צליל רציף ומרגיע, כמו גלי ים, גשם או פעימות לב.

• ודאי שהווליום לא גבוה מדי. שמרי על רמת קול בטוחה לאוזני התינוק – בדרך כלל בין 50-60 דציבלים.


מתי להשתמש ברעש לבן: השמיעי רעש לבן בזמן שינה כדי לחסום הסחות דעת ולעזור לתינוק להירגע. ניתן להשתמש בו גם כשמנסים להרגיע תינוק בוכה.


4. נדנוד (תנועה עדינה)

נדנוד או תנועה עדינה הם אחת הדרכים הטבעיות ביותר להרגיע תינוק. התינוקות מורגלים לתנועות שהם חוו ברחם כשאת זזת, ולכן תנועה עדינה יכולה להיות מרגיעה מאוד. נדנוד יכול לעזור לתינוק להירדם ולהרגיש בטוח יותר. ופה חשוב להזכיר, אנחנו ממש לא חוששים מהרגלים בשום שלב של חיי התינוק - ילדים שמקבלים מגע וחיבור להורים שלהם הופכים להיות אנשים מאושרים ועצמאיים.


כיצד לנדנד את התינוק בבטחה:

• השתמשי בתנועה איטית ועדינה. ניתן להחזיק את התינוק ולהתנדנד מצד לצד.

• הימנעי מנדנוד מהיר או עוצמתי, זה עלול להיות גירוי יתר לתינוק. אני אוהבת לבצע את הפעולה יחד עם מנשא, תמיד קל יותר והידיים משוחררות לעסות את התינוק בגפיים או ללטף.


מתי להשתמש בנדנוד: השתמשי בתנועה עדינה כאשר התינוק עייף, עצבני או זקוק לעזרה כדי להירגע ולהירדם.


מה מראים המחקרים?

במחקר שנערך, החוקרים בחנו את השפעת טכניקות ה-4S על 42 זוגות של אימהות ותינוקות, ובדקו אותם במשך שישה חודשים לאחר הלידה. קבוצה אחת של אימהות קיבלה הדרכה על טכניקות ה-4S, בעוד שהקבוצה השנייה לא קיבלה הדרכה.

התוצאות היו משמעותיות:


• התינוקות שהאימהות שלהם השתמשו בטכניקות ה-4S ישנו זמן רב יותר בהשוואה לתינוקות בקבוצת הביקורת.

• התינוקות בקבוצת ההתערבות קמו פחות במהלך הלילה, מה שהוביל לשינה טובה יותר הן לתינוקות והן להורים.

• משך זמן הבכי היה נמוך משמעותית בקבוצת ה-4S.

• תינוקות אלה גם חוו פחות הפרעות בהאכלה והאכילו בצורה יעילה יותר, מה שתרם ליכולת ויסות עצמי טובה יותר.


היתרונות של טכניקות 4S להורים ולתינוקות

טכניקות ה-4S הן שיטות פשוטות אך אפקטיביות מאוד שיכולות לשפר באופן משמעותי את התנהגות התינוקות. הנה כמה מהיתרונות המרכזיים:


שינה טובה יותר: שינה ממושכת יותר במהלך היום והלילה עבור התינוק.

פחות בכי: הפחתה בבכי ובאי שקט, במיוחד בחודשים הראשונים.

הזנה קלה יותר: האכלות יעילות יותר עם פחות הפרעות.

ויסות עצמי משופר: ככל שהתינוק לומד לווסת את עצמו, הוא יוכל להירגע בקלות ולהתאים לשינויים.


איך ליישם את טכניקות ההרגעה 4S

מוכנה לנסות את טכניקות 4S עם תינוקך? הנה תכנית שלב אחר שלב שתעזור לך להתחיל:


1. התחילי בעיטוף: השתמשי בשמיכת עיטוף בזמן שנת יום ולילה כדי לעזור לתינוק להרגיש בטוח ונינוח.

2. החזיקי בתנוחת צד או בטן: כאשר התינוק מתלונן, נסי להחזיק אותו על הצד או הבטן להקלה.

3. השמיעי רעש לבן: השמיעי רעש לבן בזמן השינה כדי לחסום הסחות דעת ולעזור לתינוק להירגע.

4. שלבי תנועה עדינה: נדנדי או הניעי את התינוק בעדינות כאשר הוא עייף או עצבני כדי לעזור לו להירדם.


החודשים הראשונים לחיי התינוק יכולים להיות מאתגרים, אבל טכניקות ההרגעה 4S מציעות דרך פשוטה ואפקטיבית לעזור לתינוק לפתח ויסות עצמי טוב יותר. בעזרת השיטות הללו תוכלי לא רק להרגיע את תינוקך ביתר קלות, אלא גם לקדם שינה בריאה יותר, פחות בכי, והאכלה חלקה יותר.


זכרי, כל תינוק הוא שונה, ולכן ייתכן שייקח קצת זמן להבין מה עובד הכי טוב עבורו. חשוב להיות סבלניים ולנסות לשלב את הטכניקות הללו לתוצאות מיטביות!


אם את רוצה לקבל טיפים נוספים על הרגעת תינוק ושיפור השינה, קראי את המדריך המלא שלי הבסיס לשינה מלידה – משאב מקיף מלא בכלים ואסטרטגיות להורים.


מקורות:


Öztürk Dönmez, R., & Temel, A. B. (2019). Effect of soothing techniques on infants’ self-regulation behaviors (sleeping, crying, feeding): A randomized controlled study. Japan Journal of Nursing Science, 16(4), 407–419. https://doi.org/10.1111/jjns.12250

711 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page