כאשר מתייחסים להתפתחות המוטורית של תינוקות ופעוטות מתייחסים לכישורים שהם ״משיגים״ לאורך הזמן על ידי תרגול מיומנויות חדשות שמאפשרות להם חיזוק של שרירי הגוף, ושימוש בגופם בדרכים חדשות. מיומנויות כגון התהפכות, ישיבה, זחילה, הליכה וריצה. באמצעות יכולות אלו, ילדים מפתחים את היכולות להסתכל על הסביבה שלהם בשלל דרכים ולנהל מערכות חדשות. ההתפתחות המטורית מסייעת לילד להתקדם גם באופנים האחרים בלמידה של הסביבה שלו - כאשר ילד מצליח לעבור לעמידה עצמאית הוא מגדיל את יכולת ראיית המרחב שלו, הוא יכול לראות את החלק העליון של השולחן, ונפתחות הזדמנויות חדשות לחקירה של כל סביבת המבוגרים (זה הזמן למגן את הבית אם טרם עשיתם זאת לחקירה בטיחותית) והכוסות על השולחן. כאשר תינוק מתחיל לדחוף עגלה, הוא מבין רעיונות חדשים כגון תנועתיות של חפצים במרחב. כשהפעוט מצליח לדחוף את העגלה לילד, הוא מרחיב את הכישורים החברתיים.
עד גיל 36 חודשים, נראה את הילדים מבצעים ומשפרים משימות פיזיות רבות, כולל ריצה, טיפוס, קפיצה, זריקה של כדור, בעיטה, סיבוב, נשיאה של חפצים ממקום למקום ודיווש באופניים מגיל 3 שנים ואילך. הם עושים את כל המשימות הללו במיומנות שמשתפרת עם הזמן ויכולים אף לבצע חלק מהדברים בתיאום מסוים ולשלב בין המיומנויות ; למשל, הם יכולים לרוץ בזמן שהם נושאים משהו, הם יכולים לטפס ולקפוץ, והם יכולים לרקוד, להזיז את הידיים, הרגליים ואת כל גופם.
במהלך גילאי 36-18 חודשים נראה את הפעוט מגיע ליכולות חדשות:
מסוגלות לקפוץ ממדרגה.
ניטור קדימה כמה סנטימטרים.
בעיטה בכדור.
לתפוס כדור באמצעות שתי זרועות.
לעלות או לרדת במדרגות על ידי דריכה עם שתי הרגליים על כל מדרגה, מבלי להחזיק במעקה.
הליכה על קצות האצבעות.
רכיבה על צעצוע רכיבה ללא דוושות.
חלקם יפתח את המיומנויות הבאות:
הליכה וריצה בהמשך, הליכה מהירה ופניה.
זריקה ובעיטה בכדור (לא באופן מושלם כמובן - יש עוד דרך לעבור).
לדווש תלת אופן.
לעלות במדרגות, לשים רגל על כל צעד, מבלי להחזיק את המעקה.
ללכת אחורה.
לקפוץ למעלה בשתי הרגליים (בד״כ מגיל 24 חודשים).
לתפוס כדור.
טיפים לתמיכה בהתפתחות המוטורית של הפעוט:
הפעוט זקוק להזדמנויות לנוע, לרוץ, לטפס, לקפוץ ולזרוק דברים. הם נהנים להרים חפצים ולהעביר אותם ממקום למקום, לבנות עם בלוקים / מגנטים מבנים או צורות חדשות - הם יהנו גם לפרק את מה שהם בונים.
הפעוט יהנה לדחוף דברים, כולל קופסאות, עגלות ועוד.
הפעוט אוהב לטפס, וינסה לבצע זאת על כל דבר שימצא (כסאות, שולחנות, מדפים, ספות, ספסלים). החליטו על מה בטוח לילדכם לטפס עליו והזכירו לו לטפס על הדברים האלה כשהוא מתחיל לטפס על דברים אחרים. למידע נוסף על התפתחות הפעוט בגילאים אלו והתמודדות עם מצבים נפוצים כמו טנטרום, צחצוח שיניים, הלבשה ועוד תוכלו למצוא בחוברת שכתבתי במיוחד לגילאים אלו - התפתחות הפעוט בגילאי 24-18 חודשים.
ההמלצות שלי לצעצועים שהפעוט יכול להיתרם מהשימוש בהם בשלבים אלה:
הפעוט נהנה ממשחקי דימיון. הוא מעוניין לחקות את הסביבה שלו בפעיליות היומיות, נראה את הפעוט חוקר את המטבח או את מכונת הכביסה. כדי להפוך את החקירה לבטיחותית ומהנה יחדיו נוכל לספק לו את הסקרנות במטבח משל עצמו, שהוא יוכל לשלב בו גם משחקי דימיון וגם נוכל להצטרף אליו בהרחבה השפתית (״אתה מכין חביתה? האם המים קרים או חמים?״) הזדמנות מצוינת למשחק משותף.
מטבח - קיימים מספר מטבחים שאני אוהבת מבחינת היכולת של הפעוט לשחק בהם, תלוי בעיצוב שיראה לכם מתאים. אני אוהבת שיש אופציה לפתוח ולסגור ארונות כדי לתרגל את המוטוריקה וגם לסקרן את הפעוט בחקירה והעברה של חפצים ממקום למקום. אני מאבזרת את המטבח בכלים נוספים מעבר לסטנדרט שהוא מגיע איתו. מוסיפה פירות / ירוקות / כלים ועוד כדי שהמשחק יהיה עשיר יותר ויאפשר תקשורת מעניינת יותר עבור כל המשתתפים.
מטבחים שאני ממליצה עליהם מאתר KSP - קוד הטבה ברכישה NWLKSP. לחצו על התמונה ותגיעו ללינק:
מטבח שראיתן אצלי בבית, אני אוהבת אותו במיוחד כיוון שהוא מאפשר מגוון תרגולים, הכנסה והוצאה של פריטים, מגיע עם אבזור של סיר, מחבת וכפות מסוגים שונים.
אביזרים למטבח שניתן להוסיף כדי לגוון את המשחק ולהעשיר את החקירה של הפעוט:
ערכה של שלושת הפריטים יחד, למי שמעוניינת לבצע את הרכישה במרוכז:
הערכה מאפשרת תרגול מוטורי של הכנסה והוצאה של חפצים, הזזה של חפצים ממקום למקום, ערבול ועוד.
פירות וירקות שאפשר לפרוס, מאפשר משחק מוטורי מהנה ותרגול של שלם / חצי, שמות של הפירות או הירקות שבהם משתמשים, שימוש בפעולת החיתוך ועוד.
משחקים מחוץ לבית. אז כמו ששמתם לב השלב ההתפתחותי שבו הפעוט נמצא מאופיין בלא מעט תנועה ולמידה. חקירה של הסביבה עם כלים חדשים וכמובן שנוכל לשלב כבר מגיל שנה חלק מהדברים, כאשר אנחנו רוצים להתקדם עפ״י המסוגלות של הילד.
נתחיל מהבימבה בגילאי שנה, אנחנו מעוניינים תמיד שתיהיה יציבות, אופציה למשחק וכמובן יכולת התקדמות עצמאית בתנועה בדחיפה, כאשר המיומנות תשתדרג עם הזמן. הפעוט לא חייב ללכת כדי שיוכל להתנייד עם הבימבה במרחב. יש מצספר אופציות לשילוב, כאשר חלק מהבימבו ניתנות לדחיפה שלנו תחילה ובהמשך שימוש של הפעוט באופן עצמאי.
לבימבה הספציפית קיימות מספר אופציות של חיות באתר. אני אוהבת את המשענת שמאפשרת יציבות לפעוט, שאולי עדיין לא שולט במרחב בצורה מדויקת ולכן טוב שיש את התמיכה לגב. הבימבה נמוכה ובעלת תושבת צרה מה שמאפשר הנעה שלה בקלות על ידי דחיפה של הרגליים.
במידה ואתם מעוניינים לשלב את השימוש יותר מוקדם מגיל שנה, אני ממליצה לרכוש בימבה שיש לה בטיחות צידית ששומרת על הילד מנפילה, וכמובן הנעה על ידי ההורה, מה שמאפשר שימוש של הבימבה בהובלה שלכם למשל במקום עגלה.
אחד מהכלים הטובים לרכוש איזון ובהמשך לעבור לשימוש באופניים אלה אופני איזון. אני אישית אוהבת להתחיל משלושה גלגלים כך שלילד קל יותר להישאר במצב של איזון וללמוד את ההנעה העצמאית ובהמשך סביב גילאי שנתיים וחצי לעבור לשני גלגלים. נמצא כי רכיבה על אופני איזון מאפשרת את רכישת המיומנות של הרכיבה על האופניים בהמשך עם פדלים מהר יותר וללא צורך בגלגלי עזר.
אופניים אלה מתאימים מגילאי שנה:
קורקינט עם שני גלגלים, מלמד מיומנות איזון חדשה ומתאים מגילאי שנתיים וחצי. מגיל שנה ניתן לשלב קורקינט עם שלושה גלגלים (גלגל קדמי מחולק) ליציבות של הפעוט.
את הקורקינט הבא אני אוהבת במיוחד, מכיוון שהוא מאגד בתוכו גם אופניי דחיפה וגם קורקינט שאפשר להשתמש בו מגילאי שנה:
ברגע שמתחילים את השימוש בכלים השונים חשובה הבטיחות, ולכן, מגיל שנתיים נשלב שימוש בקסדה, המומלצת שלי, שעומדת בתקני הבטיחות הנדרשים, קיימות מספר אופציות בהתאם לגיל של הקטנים:
אחת מהפעילויוות האהובות עליי עם הקטנים זה ציור, אני אוהבת לקשקש איתם על הלוח, גירים או צבעים. מתחילה את החשיפה לגועש וצבעים החל מגילאי 9 חודשים ואילך כאשר בהתחלה עושה זאת על הריצפה עם נייר ובהמשך כאשר הם רוכשים את הכישורים לעמידה עצמאית מתחילה שימוש בלוח הציור, מלבד הקשקושים הם נהנים מאוד לנקות את הלוח. זה זמן מצוין לנצל לציור של עיגולים, הציור הראשון שם יכולים להעתיק ובהמשך להתקדם בצורות השונות בהנאה.
לנסיעות, וביקור אצל הסבים אני מצטיידת בלוח הקטן שהוא לא דורש לקחת צבעים לדרך או לנקות אחרי הבלגן שמתרחש בעקבות השימוש, מאפשר קשקושים בהנאה ומשדרג את חווית הנסיעה ובכלל.
הרכבה של פאזלים. אני אוהבת פאזלים של קוביות, מה שמאפשר להשתמש בהם גם לבניה של מגדלים, ואופציה להרכבה של תמונות מגוונות כבר מגילאי 18 חודשים ואילך. קיימות בפאזל מספר אופציות להרכבה של חיות שונות, הזדמנות לחזו על שמות החיות וההפקה הקולית שלהם כמו גם תרגול מוטורי של השחלה.
משחק התאמות צורה שמתאים כבר מגילאי שנה, מאפשר שדרוג המיומנויות של ההתאמה של הצורות עם הזמן. בהמשך ניתן להתייחס לצבע של הצורה, לבנות עם הצורות ועוד.
שדרוג של משחק ההשחלות לבני שנתיים ואילך. מאפשר בנייה של תמונה, והתאמת החלקים השונים עפ״י הצבע המופיע בציור:
***תמונות מקור מאתר KSP
Comments