top of page
תמונת הסופר/תאנה קוגן

אי התאמה בABO - אמא סוג דם O וילוד סוג דם A או B

אי התאמה ב- ABO היא סוג שכיח ובדרך כלל קל יותר של מחלה המוליטית בקרב תינוקות. פירוש המונח מחלה המוליטיתהוא שתאי הדם האדומים מתפרקים מהר מהרגיל. עקב העלייה בפירוק כדוריות הדם האדומות, מתרחשת צהבת, יכולהלהופיע אנמיה ובמקרים חמורים מאוד הדבר עלול לגרום למוות (נדיר!)

במהלך ההריון עלולה להתרחש אי התאמה בABO אם:

* סוגי הדם של האם והתינוק אינם תואמים

* סוגי דם שונים באים במגע ישיר זה עם זה (ערבוב בין הדם העוברי לאימהי)

* נוצרים נוגדנים בדמה של האמא מסוג IgG שחודרים שליה


התופעה מתרחשת בעיקר בקרב אימהות בעלות סוג דם O שהתינוקות שלהן בעלי סוג דם A או B. בקרב פגים יש נטייהליותר סיבוכים עקב אי תאימות ב- ABO. לעומת זאת, תינוקות הנולדים במועד בדרך כלל נראה את התגובה בצורתה הקלהיותר.

את התופעה ניתן לראות כבר מההריון הראשון (לעומת מצבים של חוסר התאמה בRH). כמו כן, אין החמרה של התופעה ביןההריונות.


מה בעצם קורה כאשר יש חוסר התאמה בסוגי הדם בין האמא לילוד?

כדי להבין את התופעה כדאי להבין את הגנטיקה מאחוריה. למעשה סוג הדם שלנו נקבע עפ״י הגנים שאנחנו מקבליםמההורים שלנו. ישנם ארבעה סוגי דם - A, B, AB ו- O. לכל סוג דם יש אוסף של חלבונים על פני כדוריות הדם המכוניםאנטיגנים. לשם הבהרה, לסוג A יש אנטיגן A, ל- B אנטיגן B, ל- AB שני אנטיגנים ו- O אינו מכיל אנטיגן. לכן אם סוגיםשונים של דם מתערבבים, מתרחשת תגובה של מערכת החיסון במידה והיא מזהה אנטיגן שונה ממה שקיים על הכדוריותשלנו. כתוצאה מכך, האדם שנחשף לסוג דם שונה (למשל בעירוי) עשוי לייצר נוגדנים לתקיפת אנטיגן הדם הזר.


במהלך ההריון, בדרך כלל, הדם של האם והתינוק לא מתערבבים. חשוב להבין שהדם האימהי והדם של העובר לא נפגשיםבגלל הסינון שקיים בשליה. אף על פי שהשליה כן מעבירה לתינוק חמצן, פחמן דו חמצני, חומרים מזינים, תרופות מסויימותומחוללי מחלה מסויימים שכן מצליחים לחדור את ההגנה.

נסיבות מסוימות עלולות לגרום לערבוב שני סוגי הדם. למשל הפלה מאיימת, טראומה (תאונת דרכים) ובזמן לידה. יש מקריםשאנחנו לא יודעים מה הגורם שגרם לערבוב סוגי הדם.


היווצרות נוגדנים

הנוגדנים נוצרים כנגד סוגי דם זרים כגון סוג A ו- B. נוגדנים אלה יכולים לעבור את ממברנת השליה ולהיכנס למחזור הדםשל התינוק. הנוגדנים יכולים לגרום להרס חלקי של כדוריות הדם האדומות של התינוק. הרס זה של תאים אדומים גורםלעלייה בייצור הבילירובין - מוצר פסולת. אם גופו של התינוק מייצר יותר מדי בילירובין, הגוף לא מספיק לפנות את העודפיםוכך למעשה נוצרת

צהבת. הבילירובין שוקע ברקמות השונות, ניתן לראות את העור שמשתנה לצהוב ואת לחמיות העניים שהופכות צהובות(במקום לבנות).


צהבת קלה (המתרחשת לאחר 24 שעות מהלידה - היא פיזיולוגית) שכיחה מאוד בילודים ואינה מצריכה מעקב. תינוקות עםרמות גבוהות של בילירובין בדמם יצטרכו פוטותרפיה. יתר על כן, במקרים חמורים של צהבת שלא משתפרת המצב עשוילדרוש עירוי דם.


אנמיה בקרב תינוקות

אצל תינוקות אשר הייתה אצלהם צהבת עקב אי התאמה של ABO, עלולה להופיע אנמיה לאחר מספר שבועות. האנמיהנגרמת על ידי פירוק מהיר מהרגיל של כדוריות הדם האדומות אצל התינוק שנגרם על ידי הנוגדנים של האם. נוגדנים אלהיכולים להישאר במחזור הדם של התינוק במשך שבועות לאחר הלידה. בגלל זה, תינוקות מסוימים יצטרכו לעבור בדיקות דם(ספירה) כדי לבדוק את רמת ההמוגלובין.


בדיקת דם שגרתית

בדיקות סינון שגרתיות במהלך ההריון אינן בודקות אי התאמה ל- ABO. יתר על כן, בדיקות בהריון אינן יכולות לתת מענהולשפר את התוצאים של התינוק לאחר לידה.

למרבה הצער, אין אמצעי מניעה שיתן מענה לאי התאמה בין ABO.

לאחר הלידה, ישנן שתי אפשרויות לבדיקת אי התאמה ל- ABO:

* לבצע בדיקת דם טבורי של כל התינוקות שאמהותיהם הן בעלות סוג דם O והאב מסוג A או B. התיאוריה מאחורי גישה זוהיא שאם התינוק הוא מסוג A או B, ניתן לעקוב אחרי התינוק מקרוב אחר התפתחות הצהבת ולמנוע החמרה.

* הגישה החלופית היא טיפול פוטו לכל תינוק שנמצאה אצלו צהבת משמעותית (במיוחד במהלך 24 השעות הראשונות).

4,082 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page