הרבה פעמים המושגים מתבלבלים להם בשימוש היום יומי, והחלטתי לעשות לכן קצת סדר במושגים ובכלל מה כל אחד מהם אומר.
מחזור הווסת הוא התקופה שנמשכת מן היום הראשון של הדימום הווסתי ועד ליום הראשון של הווסת הבאה.
בימי הווסת, שהם למעשה תחילתו של מחזור חודשי חדש, רירית הרחם המצפה את חלל הרחם הפנימי נושרת, ובמקביל לכך מתחיל להיווצר בשחלה הזקיק ממנו תבייץ הביצית. הזקיק מייצר הורמונים, שהעיקרי ביניהם הינו –אסטרוגן. האסטרוגן גורם להיווצרות רירית חדשה ברחם.
אורך של מחזור ממוצע הוא כ-28 ימים. אבל גם מחזורים שנמשכים 24- 35 ימים נחשבים לתקינים לצורך קליטה להריון.
אז מהי הווסת?
אם לא נוצר הריון, ישנה ירידה ברמת ההורמונים והדבר גורם לנשירת רירית הרחם. ווסת הוא הדימום המתרחש בעת נשירת רירית הרחם ויציאתה דרך הנרתיק.
הדימום הווסתי הממוצע נמשך בין 3 ל-5 ימים.
ביוץ - כאשר הזקיק (שנתפתח בשחלה, בכל מחזור) מגיע לבשלות הביצית מופרשת ממנו. הביוץ מתרחש 14 יום לפני הווסת הבאה (במזור שנמשך 28 יום).
בזמן הביוץ הביצית חורגת מן הזקיק ומהשחלה. הזקיק עצמו מתחיל ליצר את הורמון הפרוגסטרון. הביצית חודרת לחצוצרה שם היא ממתינה לזרע. רירית הרחם בשלב זה, אמורה להיות בנויה ויציבה (אחרי שהתאים התחדשו) ומוכנה לקלוט הריון אם יווצר (יש צורך בעובי מינימאלי כדי שתהייה קליטה של העובר).
כעקרון, לאישה בעלת מחזורי וסת סדירים, יש סיכוי של 95% שאכן יתרחש ביוץ. במקרים שהאישה סובלת מוסת לא סדירה, המתרחשת פעם בחודשיים-שלושה, מרבית הסיכויים שהיא אינה מבייצת (דורש בירור, סיבה יכולה להיות למשל שחלות פוליציסטיות).
מקווה שזה עושה סדר ♥️
Commenti