top of page

הנקה במהלך ההריון: האם זה אפשרי ומתי כדאי להתייעץ עם רופא?

תמונת הסופר/ת: אנה קוגןאנה קוגן

הנקה היא תהליך טבעי ומיוחד שמחבר בין האם לתינוק שלה. אך לעיתים, נשים בהריון מוצאות את עצמן מתמודדות עם השאלה האם זה בטוח להמשיך להניק בזמן שהן בהריון, ומהם השיקולים שכדאי לקחת בחשבון. היום אני רוצה לתת לך את הכלים והמידע כדי שתוכלי להגיע לייעוץ עם הרופא האישי שלך מוכנה, ותחליטי החלטה ממקום של כוח. בתור אחות מוסמכת ויועצת הנקה, אני מבינה את ההתלבטות בנושא, ויש לקחת בחשבון משתנים רבים, גם אם ממשיכים את ההנקה, כמו למשל הגיל של הילד היונק - כדי שלא יחסר לו ערך קלורי במידה ומדובר בילד שטרם ביסס ארוחות מוצקים, ובעיקר עד גילאי 6 חודשים.

בתור מי שעשתה זאת בעצמה, הניקה את הילד האמצעי בתקופה של ההריון השלישי יש לי לא מעט תובנות על המצב ותמיד ניתן להתייעץ בייעוץ פרטני, כדי לקבל מידע בנושא ותמיכה מקצועית נדרשת - את מוזמנת לקבוע כאן. במידה ואת זקוקה לסיוע עם המשך ההנקה בהריון וניהול ההנקה לאחר הלידה עם הפעוט והתינוק החדש.


במאמר זה נעמיק בנושא הנקה במהלך ההריון, נבדוק את היתרונות, האתגרים, הסיכונים האפשריים, וגם מתי מומלץ לפנות לייעוץ רפואי.


הנקה בזמן הריון: האם זה אפשרי?

זו השאלה הראשונה שתמיד עולה במהלך הייעוצים או במסגרת הקהילה שאני מנהלת. אז התשובה הפשוטה ועדיין המורכבת למדי היא - כן, זה בהחלט אפשרי להמשיך להניק במהלך הריון! אין מניעה פיזיולוגית להמשיך להניק בזמן שאת בהריון, אך עליך להיות מודעת לכך שהגוף שלך מתמודד עם דרישות כפולות – גם התמיכה בהתפתחות העובר וגם ההנקה של התינוק הקיים.

חשוב לדעת, כי במחקרים בשנים האחרונות לא נמצאה פגיעה בהתפתחות של העובר כתוצאה מהמשך ההנקה בתקופת ההריון, וכי העוברים של אימהות שהמשיכו להניק בתקופת ההריון נולדו במשקלים ממוצעים לאוכלוסייה הכללית ללא חוסרים.


כאשר את מניקה בזמן ההריון, ההורמון אוקסיטוצין, אשר משתחרר בזמן ההנקה, עשוי לגרום לכיווצים קלים ברחם. עם זאת, במחקרים נמצא כי כמות האוקסיטוצין המשוחררת במהלך הנקה לא מספיקה כדי לגרום להתכווצויות משמעותיות או ללידה מוקדמת, אלא אם יש סיבוך מסוים - כאן חשוב להדגיש, כי נשים שחוו לידה מוקדמת הן קבוצה בסיכון, ולכן, להן לא מומלץ להמשיך בהנקה.


מתי הנקה בהריון בטוחה?

לרוב, הנקה בהריון היא בטוחה כל עוד את והעובר מרגישים טוב ואין לך היסטוריה של סיבוכים כמו לידה מוקדמת, הפלות חוזרות, או בעיות בריאותיות אחרות. לפנייך מספר מצבים בהם הנקה במהלך הריון נחשבת כבטוחה:

 

1. הריון תקין - אם את בריאה ואין לך היסטוריה של סיבוכים בהריון, רוב הסיכויים שהנקה לא תגרום לנזק.

2. עובר שמתפתח בצורה תקינה - אם בדיקות המעקב מראות שהעובר מתפתח כמצופה ואין סימנים לעיכוב גדילה.

3. את מרגישה טוב בזמן ההנקה - אם ההנקה לא גורמת לעייפות מוגזמת או כאבים.

 

אתגרים בהנקה במהלך הריון


ישנם כמה אתגרים שיכולים להופיע כשאת ממשיכה להניק בזמן ההריון:

1. רגישות בשדיים: בשל שינויים הורמונליים במהלך ההריון, את עלולה להרגיש יותר רגישות בשדיים או כאב בזמן ההנקה. את יכולה להסתייע בחימום / עיסוי של השד לפני ההנקה כדי להקל על התחושה הראשונית של החיבור, משחה להגנה על הפטמות יכולה להועיל גם כאן, במידה ואינך אלרגית את יכולה להסתייע בשמן קוקוס על האזור.

2. ירידה בתפוקת החלב: השינויים ההורמונליים יכולים לגרום לירידה בכמות החלב שאת מייצרת. הפעוט היונק עשוי להבחין בשינוי בטעם החלב, החלב הופך לעיתים מלוח יותר. חלק מהילדים מוותרים על ההנקה מטעמם.

3. עייפות מוגברת: ההריון לבדו גובה מהגוף שלך אנרגיה רבה, ותוספת האנרגיה הנדרשת להנקה עשויה להוביל לעייפות מוגברת. חשוב לא לשכוח ליטול את תוספי התזונה של ההריון ולאכול באופן מאוזן.

4. חשש מהפלה או לידה מוקדמת: בעוד שהנקה בפני עצמה לרוב אינה גורמת להפלה או לידה מוקדמת, במקרים מסוימים (כמו במצבי סיכון) הרופא עשוי להמליץ להפסיק.


מתי כדאי לפנות לרופא?

בעוד שרוב הנשים יכולות להמשיך להניק בזמן ההריון ללא חשש, ישנם מקרים שבהם חשוב לפנות לייעוץ רפואי:


1. לידה מוקדמת בעבר: אם יש לך היסטוריה של לידה מוקדמת או הפלות חוזרות, ייתכן שהרופא ימליץ להפסיק את ההנקה בשל החשש שההורמון אוקסיטוצין עשוי להפעיל כיווצי רחם משמעותיים.

2. דימום או כאבים חזקים: אם את חווה דימום רחמי או כאבים חזקים, הנקה עשויה להחמיר את המצב ויש לפנות לרופא מיידית.

3. הריון מרובה עוברים: בהריון תאומים או שלישיות, יש חשש מוגבר ללידה מוקדמת, ולכן במקרים כאלה, לעיתים מומלץ להפסיק את ההנקה ולהתייעץ עם רופא על מנת למזער סיכונים.

4. ירידה חדה במשקל: אם את חשה עייפות קיצונית, ירידה במשקל או תחושת חולשה כללית, הגוף שלך עשוי להזדקק לאנרגיה נוספת כדי לתמוך בהריון, וייתכן שתצטרכי להפסיק את ההנקה כדי למנוע דלדול משאבים.

5. רופא הנשים ממליץ להפסיק: תמיד חשוב לשמוע להמלצת הרופא שלך, במיוחד אם יש גורמי סיכון בהריון.


הנקה במהלך ההריון: איך להתמודד?

אם החלטת להמשיך להניק בזמן ההריון, הנה כמה טיפים שיכולים לעזור:


1. הקשיבי לגוף שלך: הריון והנקה הם שניהם תהליכים שמעמיסים על הגוף, ולכן חשוב להקפיד לנוח מספיק, לאכול ארוחות מזינות, ולוודא שאת שותה מספיק מים.

2. בצעי שינויים במידת הצורך: ייתכן שתצטרכי להוריד את תדירות ההנקה או את משך הזמן של כל הנקה כדי להקל על הגוף שלך.

3. שקלי את האופציה של גמילה הדרגתית: אם את מרגישה שזה נהיה יותר מדי, תוכלי לשקול גמילה הדרגתית על ידי צמצום זמני ההנקה והחלפתם בשיטות אחרות להרגעת הילד, כמו חיבוק, שיר או סיפור.

4. התייעצי עם יועצת הנקה: אם את מתלבטת או נתקלת בקשיים, יועצת הנקה מוסמכת תוכל לעזור לך לבנות תוכנית שמתאימה למצבך.


האם ניתן להניק תינוק חדש והאח הגדול במקביל?

במידה והחלטת להמשיך להניק לאורך כל ההריון, את עשויה למצוא את עצמך מניקה שני תינוקות – את התינוק החדש שנולד ואת האח הגדול (מה שנקרא "טנדם"). ההחלטה האם להניק שני ילדים במקביל תלויה במצבך הבריאותי ובהעדפות שלך, וכדאי להתייעץ עם רופא או יועצת הנקה כדי לקבל הדרכה מתאימה.


לסיכום, הנקה במהלך הריון היא אפשרית, אך דורשת תשומת לב מיוחדת לצרכים של הגוף שלך. כל עוד אין גורמי סיכון בריאותיים משמעותיים, הנקה יכולה להימשך, אך אם יש לך חששות, חשוב לפנות לרופא או יועצת הנקה. הגוף שלך עובר שינויים רבים במהלך ההריון, ולכן חשוב להיות קשובה אליו ולעשות את מה שנכון לך ולתינוקות שלך.

מקווה שהמאמר סייע לך!



מקורות



201 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

ความคิดเห็น


bottom of page