top of page
תמונת הסופר/תאנה קוגן

חשיבות הטיפול בשיניים וחלל הפה בתקופת ההריון ולאחר הלידה

עודכן: 14 ביוני 2020

הרבה שינויים עוברים על גוף האישה בתקופת ההריון. שינויים אלה מתרחשים בכל מערכת בגוף ומשפיעים גם על חלל הפה והחניכיים, שמושפעים גם בתקופה הפוסט הריונית. במהלך ההריון קיימת עליה בהורמונים שמובילה לרגישות מוגברת שלהחניכיים לנוכחות חיידקים. התופעה הזו עלולה לגרום לתחושה לא נעימה של כאבים, רגישות ונטייה לדלקות.

ההשפעה המיידית של דלקות שונות יכולה להתבטא בדימום בצחצוח וריח רע מהפה, אשר מרבית הנשים לא יודעות לייחסלבעייה בחניכיים.


מתי הבעיה עלולה להתחיל?

כבר בשלביו הראשונים של ההריון עלול להופיע דימום מהחניכיים ודלקות בחלל הפה. דימום מהחניכיים נפוץ בקרב הנשיםההרות ומתרחש בדרך כלל מהחודש השלישי להריון.


נשים רבות סובלות מרפלקס הקאה מוגבר שמוביל לקושי בצחצוח, בייחוד בחודשי ההריון הראשונים. ירידה בהיגיינת הפהבשילוב עם שינויים רקמתיים ורגישות מוגברת של מערכת החיסון, יובילו לעליה בתופעת דלקת חניכיים בהריון ודימוםבצחצוח. גם לאחר הלידה יישמרו רמות גבוהות של הורמונים שימשיכו להשפיע לרעה על החניכיים. בעיות החניכיים עלולותלהופיע כבר בחודש השלישי ולהימשך גם אחרי הלידה.

גורם סיכון נוסף שקיים בתקופה זו היא ההתזונה של ההריונית. למעשה, חלל הפה והשיניים מושפעים באופן ישיר מהמזוןשאנחנו צורכים.

אכילת מזון רווי סוכר ופחממות תורמת להיווצרות עששת. לזה מתווספת הרגישות הגבוהה לדלקות וזיהומים בזמן ההיריון, והרי לכן כר פורה לחיידקים.


הסוכר מזין את החיידקים באזור, ואלו משיבים תודה בצורת דלקת חניכיים בהריון וכאבים. גם מאכלים חומציים, בדומהלמשקאות מוגזים, פוגעים בבריאות הפה ויכולים ליצור פגיעה בלתי הפיכה בשיניים.


הריון ולידה - הנזקים לטווח הארוך שרוב הנשים לא חושבות עליהם

ריבוי החיידקים עלול להתפתח לדלקות בחניכיים ובבסיס השן, שלעתים מלוות גם בריח לא נעים. עם הריח אפשר עודלהתמודד. הבעיה מתעוררת כאשר ההריונית לכ פונה לרופא השיניים, וממשיכה להזניח את הטיפול בדלקת החניכיים.

  • לצד הריח הרע, עלולות להתווסף בעקבות הדלקות הקאות אשר ממלאות את חלל הפה בנוזלים חומציים ששוחקיםבצורה קשה את השיניים ופוגעים בבסיס השן לטווח הארוך.

  • נשים רבות מתעלמות מכך בתקופת ההריון ומפחדות ללכת לרופא השיניים בזמן ההריון, ולבסוף נשארות עם בעיותלטווח הארוך אחרי הלידה שבמקרים רבים גם הופכות להיות יקרות לטיפול.

  • הפחד אינו מוצדק ומומלץ מאד להגיע לביקור, מעקב ולבצע טיפול שיניים בהריון.

גם אחרי הלידה בעיות החניכיים עלולות להמשיך אם לא מטופלות כראוי. 

ועכשיו, אגע קצת במיתוסים בנושא: קיימת אמונה רווחת כי העובר גוזל סידן מהשיניים של האישה במהלך ההריון - מה שלא נכון לחלוטין

העובר הוא לא זה שגורם לתופעות הבעיות בחניכיים. ישנן מספר סיבות שבגללן אישה הריונית עלולה לחוש כאבים או אינוחות בחלל הפה - ״גניבת״ סידן היא לא אחת מהן.


במציאות, העובר ניזון בסידן שמגיע מעצמות הגוף, ולא מהשיניים כפי שרבים חושבים. תחושת השחיקה והתפוררותהשיניים בזמן ההריון שנשים רבות חשות, נובעת בעיקר מהסיבות האחרות שצויינו (הקאה ושחיקה).

בכל אופן, תמיד מומלץ לשלב מאכלים רווי סידן וכן תוספי תזונה בתפריט כדי לשמור על בריאות השיניים והגוף.


אחד הסיבוכים של חוסר טיפול בדלקת חניכיים - לידה מוקדמת!

דלקות בבסיס השן ודלקת חניכיים בהריון, אינן מסתכמות בדימום מהחניכיים בהריון וכאב מקומי בלבד, אלא יכולות להשפיעעל בריאות האישה ההריונית ובריאות העובר שלה. החיידקים בחלק המודלק עלולים לחדור אל מחזור הדם, וכך לגרוםלמחלות ובעיות רפואיות שונות.

מחקרים רבים מצבעים על הקשר בין דלקות שן וחניכיים למחלות לב, שבץ וסוכרת. גם העובר נמצא בסיכון, על פי מחקריםמסוימים דלקות בבסיס השן ודלקות חניכיים בזמן ההריון, יכולות לגרום ללידה מוקדמת וחוסר עלייה במשקל העובר. כמובן, שהסיכון המשמעותי ביותר הוא לבריאות השיניים של האישה ההרה בצורה בלתי הפיכה.


אז מה עושים?

בניגוד למיתוס, דווקא בתקופת ההריון כדאי לא לשכוח את בריאות הפה. בשילוב עם צחצוח נכון, אפשר למזער אתהנזקים. מומלץ לבקר את רופא השיניים כבר בתחילת ההריון, ולקבל הנחיות מותאמות אישית - לאופן תחזוקה נכון של הפהבמהלך ההריון.


בתקופה כל כך עדינה, אשר במילא רצופה בבדיקות שונות הקשורות בהריון, שיננית, רופא שיניים בשילוב צחצוח השיניייםיהוו פיתרון להפחתה ומיתון בעיות החניכיים והשיניים הפוטנציאליות.



194 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page