הרבה פעמים עולה השאלה האם מותר חימום מקומי באזור הבטן או הגב בתקופת ההריון, האם מותר מים חמים או אמבטיה חמה, בילוי בספר או בריכה מחוממת.
אז החלטתי לעשות קצת סדר ובדקתי מחקר גדול שלקח מחקרים רבים שבוצעו לאורך השנים בנושא בקרב נשים שילדו ובמהלך ההריון נחשפו לשהייה במים חמים כאשר התקופה הקריטית היא בטרימסטר הראשון להריון במיוחד בחודשיים הראשונים.
לפי מחקרים שונים, שרובם היו רטרוספקטיבים (זאת אומרת, אחרי לידה איסוף נתונים על מה שהיה בתקופת ההריון), נמצא כי אכן חשיפה למקור של מים חמים (ספא/בריכה) יכל להוביל לכשלים בסגירת המערכת הנוירולוגית של העובר - מום בתעלה העצבית (NTD).
חשוב להבין שהמקור לדאגה בנושא נובע ממחקרים על חיות וההשפעה על שהייה במים חמים על התפתחות התעלה העצבית של העובר.
חשוב לציין שלא נמצא קשר בין חום אימהי מעל 2 מעלות צלזיוס ממוצע מעל חום הבסיס בגלל מחלה ושימוש בתקופות להורדת חום לבין מומים בתעלת העצבים אצל העובר.
במחקר אחד ההמלצה הייתה הגבלת השהייה ב39 מעלות צלזיוס של מים למשך 15 דקות. אבל המסקנה הייתה אחרי מחקר שבוצע בקרב נשים שאינן בהריון אלא נשים בריאות והיכולת שלהן לווסת את חום גופן.
לסיכום, ההמלצה היא להימנע מחשיפה ממושכת וחוזרת לטמפרטורה גבוהה במיוחד בטרימסטר הראשון להריון, לאור המחקרים שקיימים בחיות והנתונים שקיימים ממחקרים רטרוספקטיביים בנשים אחרי לידה.
בנוסף, קיימת המלצה לשמור על חום גופה של האמא בטווח של עד 38.9 מעלות צלזיוס (גם במחלת חום).
https://doi.org/10.1002/bdra.20303
Comments