top of page

כאבים בפטמות בתקופת ההנקה: היארעות, סיבות וטיפולים אפשריים

כאב מתמשך בפטמות הוא אחת הסיבות השכיחות ביותר להפסקת הנקה מוקדמת. כאשר רוב האימהות מדווחות על כאבים כשבועיים ועד חודש לאחר הלידה. הכאב עצמו, יכול להוביל לפגיעה בפעילות היומית, הפחתה של מצב הרוח, השינה והקשר עם התינוק. מחקרים רבים מבוצעים בנושא כדי למנוע מצבים של כאבים מתמשכים בתקופת ההנקה ולסייע לאימהות לבסס הנקה באופן נוח, ומתמשך.

הרבה מהמקרים בהם אימהות מדווחות על כאבים בפטמות בתקופת ההנקה משוייכים להצמדה לא נכונה של התינוק לשד, סיבות נוספות כוללות שינויים אנטומיים בפטמה של האמא: פטמות שטוחות או הפוכות, פעולת היניקה שגורמת לחיכוך של החניכיים של התינוק בפטמה, לשון קשורה (אנקילוגלוסיה), אנומליה בחך של התינוק (חך גבוה או צר), חוזק יניקה של התינוק על השד, שלפוחית חלב או זיהומים (פטריה - קנדידה אלביקנס, Staphylococcus aureus, וירוס הרפס סימפלקס), פסוריאזיס, דרמטיטיס ותופעת רינו (ואזוספאזם של הפטמה).

כאשר קיימים כאבים בפטמות, בגלל הניסיון להימנע מתחושת הכאב יכולה להיות ירידה משנית בתפוקת החלב של האמא או עיכוב ברפלקס שחרור החלב, הרי שכדי שהחלב יצא מהשד אנו זקוקות לעלייה ברמות האוקסיטוצין בדם, מה שלא יכול לקרות כאשר לאמא יש חשש מהכאב בכל חיבור של התינוק לשד, נוסף להשפעות אנטומיות של התינוק שיכולות להוביל ליניקה לא אפקטיבית והסרה בלתי מספקת של חלב מהשד.


כאשר מדברים על פתרונות, מחקרים מראים כי תיקון של מנח החיבור של התינוק והעמקת החיבור תורם לפתרון בעיית הכאב ברוב המקרים, כאשר הוא נמצא כפיתרון שמשמר את ההנקה לטווח הארוך, במיוחד אם זה מבוצע בשבוע הראשון לאחר הלידה. שיפור בחיבור של התינוק לשד, בתקופה שבין גיל 4 ימים לשנה, משפר את חווית ההנקה, ומפחית את הכאבים ב65% מהמקרים. תיקון המנח והחיבור של היילוד כולל טיפול במקביל בפצעים של היולדת, יפחית את הכאבים וישפר את המצב תוך 20 ימים. עדיין, קיימים מחקרים שהראו שגם תיקון של החיבור לשד לא הוביל להמשך הנקה ללא כאבים, מה שמוכיח כי ישנם גורמים נוספים המעורבים בכאב בפטמות של האמא המניקה. כאשר במצבים מסויימים מומלץ שימוש בפטמות סיליקון, בייחוד עבור תינוקות קטנים המתקשים בחיבור לפטמה או במצבים של אנומליה במבנה הפה של התינוק. יש לציין, שניתן להניק לכל אורך ההנקה עם פטמות הסיליקון, במיוחד אם הדבר משפר את נוחות החיבור עבור האמא, אך יש לשים לב, לחיבור נכון וריקון מיטבי של השד, בגלל ההפחתה בגירוי הישיר של הפטמה והשפעתו על ייצור החלב של האמא המניקה.


הועלתה השערה שתנועה רבה של הפטמה בתוך חלל הפה של התינוק היא שגורמת לחווית הכאב אצל חלק מהמניקות. כאשר הכאבים נובעים מהחיכוך, ניתן להשתמש במשחת לנולין או משחה המכילה ויטמין A, כדי להקל על תחושת האי נוחות /כאב. פרנוטומיה, ביצוע פעולת חיתוך של הלשון הקשורה, הוכחה כיעילה להפחתת הכאב בזמן ההנקה והגברת העברת החלב מהשד. יש מעט מחקרים בהתייחסות לחך גבוה, אך נמצא כי תנוחת הנקה בשכיבה שיפרה את הכאב עבור חלק מהמניקות במקרים אלה.

ניתן לטפל בכאבי פטמות כתוצאה מזיהום באמצעות אנטיביוטיקה לזיהום חיידקי דרך משחת מרשם, או אנטי פטרייתי לזיהום בקנדידה. ניתן לטפל בדרמטיטיס על ידי הימנעות מחומרים מגרים וטיפול במשחה קורטיקוסטרואידלית. ניתן לטפל בפסוריאזיס של הפטמה גם באמצעות קורטיקוסטרואידים מקומיים. ניתן לטפל בכאבים כתוצאה מתופעת רינו (ואזוספאזם של הפטמה) על ידי שימוש באמצעים פשוטים כגון חום והימנעות ממכווצי כלי דם, כמו גם מרשם של ניפדיפין ושימוש בויטמין B6 שנמצאו כמסייעים בנושא.


לא היו מספיק ראיות לכך שחבישות גליצרין ג'ל, לנולין עם קונכיות שד, לנולין לבד, חלב אם במריחה על הפטמות, או משחת פטמות אנטיביוטית (מופירוצין) שיפרו את התפיסה האימהית של כאבי פטמות בשבעת הימים הראשונים להנקה. לעומת זאת, קיימים מחקרים שמראים כי שימוש בלנולין קשור לעלייה בשיעור הזיהומים בפטריה. עם זאת, ייתכן שזה היה תוצאה של היגיינת ידיים לא אופטימלית.


המלצות למשחות בתקופת ההנקה:



Kent JC, Ashton E, Hardwick CM, Rowan MK, Chia ES, Fairclough KA, Menon LL, Scott C, Mather-McCaw G, Navarro K, Geddes DT. Nipple Pain in Breastfeeding Mothers: Incidence, Causes and Treatments. Int J Environ Res Public Health. 2015 Sep 29;12(10):12247-63. doi: 10.3390/ijerph121012247. PMID: 26426034; PMCID: PMC4626966.

Morland-Schultz K., Hill P.D. Prevention of and therapies for nipple pain: A systematic review. J. Obstet. Gynecol. Neonatal Nurs. 2005;34:428–437.

Dennis C.L., Jackson K., Watson J. Interventions for treating painful nipples among breastfeeding women. Cochrane Database Syst. Rev. 2014;12 doi: 10.1002/14651858.CD007366.

Wagner E.A., Chantry C.J., Dewey K.G., Nommsen-Rivers L.A. Breastfeeding concerns at 3 and 7 days postpartum and feeding status at 2 months. Pediatrics. 2013;132:865–875. doi: 10.1542/peds.2013-0724.

Sasaki B.C., Pinkerton K., Leipelt A. Does lanolin use increase the risk for infection in breastfeeding women. Clin. Lact. 2014;5:28–32. doi: 10.1891/2158-0782.5.1.28.



1,861 צפיות0 תגובות

Comentarios


bottom of page