top of page

סטיק שתן בתקופת ההריון - מה בודקים בעצם?

הרבה פעמים עולה השאלה מה בעצם רואים בבדיקת השתן - בדיקת סטיק, שהאישה ההרה מבצעת בביקור בחדר האחות.

הסטיק שתן למעשה נותן אינדיקציה ללא מעט בעיות שיכולות להתעורר במהלך ההריון: דלקת בדרכי השתן, הפרשהמוגברת של חלבון, התייבשות ועוד. אבל אם עולה חשד לבעיה, בדרך כלל נרצה לבצע בדיקות המשך שכוללות בדיקתתרבית שתן וכללית עפ״י המצב.


אז מה הפרמטרים המרכזיים שעליהם מסתכלת האחות בזמן הבדיקה:

משקל סגולי - כמות המומסים בשתן. כאשר האישה נמצאת במצב של התייבשות (בגלל הקאות / שלשולים) או שצריכתהנוזלים נמוכה, נראה משקל סגולי גבוה יותר, כיוון שהשתן המופרש מרוכז יותר.

גם במצבים שיש חלבון בשתן או סוכר (שיכולים להימצא בכמויות זניחות בתקופת ההריון, עולה המשקל הסגולי.


לכליות שלנו תפקיד חשוב בוויסות רמת החומציות בדם. לכן, בדרך כלל, רמת החומציות בשתן תושפע מעודפי חומצה אובסיס בדם.

חומציות גבוהה בשתן - במקרים של צום או רעב או שילשולים.

חומציות נמוכה בשתן - יכולה להיגרם מהקאות או זיהום בדרכי השתן.


נוכחות של כדוריות דם אדומות - בנורמה, כמעט ולא מופרשות כדוריות דם אדומות מדרכי השתן. אבל גורמים כמו דלקתבשלפוחית השתן או בדרכי השתן, זיהום בכליה, שיכולים לגרום להפרשה של כדוריות דם אדומות.

(כשאתן לא בהריון, תמיד תציינו לפני ביצוע סטיק אם אתן בזמן ווסת - כי אז בהחלט יכולות להופיע כדוריות דם אדומותבבדיקה).

חלבון - באופן נורמאלי הכליה מונעת סינון של חלבון בשתן (מולקולה גדולה). אבל בתקופת ההריון הסינון משתנה, ולפעמיםמולקולות החלבון בורחות בכמות קטנה לשתן (עד 30 מ״ג נחשב לתקין).

באופן נורמאלי, יכול להופיע חלבון בשתן אחרי מחלת חום, פעילות גופנית מאומצת, עמידה ממושכת, לחץ נפשי אוהתייבשות.

רעלת הריון יכולה להוביל להופעת חלבון בשתן, כמו גם דלקת בדרכי השתן.


גלוקוז - הכליות סופגות בדרך כלל את כל הגלוקוז שמסתנן לשתן. אך אם רמת הסוכר בדם גבוהה מאוד, הגלוקוז יופיע גםבשתן (למשל במקרים של סכרת לא מאוזנת). גם חוסר איזון של בלוטת בתריס (מחלת קושינג) יכול להוביל להופעת גלוקוזבשתן.


גופי קטון - קטונים - מעיד על פירוק מוגבר של שומנים בגוף כמקור אנרגיה. גופי קטון מופיעים בשתן במצבי צום או הרעבה, תזונה דלת פחמימות (נפוץ אצל נשים עם סכרת הריון), הקאות ממושכות, כחלק מבדיקה שגרתית בהריון, מחלת חום ועוד.


כדוריות דם לבנות - באופן תקין כדוריות אלה השייכות למערכת החיסון לא נמצאות בשתן. בתקופת ההריון ניתן לצפותלהופעתם בשתן בגלל הפרשות מרובות מהנרתיק (חשוב להבין שהזכיר לא ספציפי). אבל אם הכמות שלהם גבוהה מעל500 יש צורך בבדיקת תרבית לשלול מצב של דלקת בדרכי השתן.


ניטריטים - כאשר קיימים בבדיקת שתן הדבר עלול להצביע על נוכחות של דלקת או זיהום בדרכי השתן (במיוחד כשיש גםכאבים בהשתנה, תכיפות, צריבה, גרד ועוד).


בילירובין - תוצר פירוק של המוגלובין המופרש באמצעות הכבד אל מערכת העיכול ומשם מחוץ לגוף בצואה. אם מופיעבילירובין בשתן הדבר עלול להצביע על מחלות כבד ומערכת מרה.


מקווה שזה עשה לכן סדר וסייע להבנה למה המעקב חשוב בתקופת ההריון, כאשר נרצה עד שבוע 30 לעשות ביקורת פעםבחודש לפחות ומשבוע זה פעם בשבועיים.

5,459 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page