top of page

שאיבות 101 - כל מה שאת צריכה לדעת כדי להתחיל לשאוב חלב אם עם המשאבה שלך

הגעת לשלב שאת רוצה להתחיל לשאוב ועכשיו, פתחת את המארז של המשאבה ואת מנסה להבין מה כל תוכנית אומרת ומה המקשים השונים שמופיעים על המנוע של המשאבה עושים במהלך השימוש בה. יש המון מושגים שכדאי להכיר כאשר מדובר במשאבות: עוצמת השאיבה (הוואקום), מהירות השאיבה, תוכנית גירוי, תוכנית שאיבה ועוד.

במאמר הנוכחי אסקור בקצרה את המושגים העיקריים הקשורים שימוש במשאבת חלב אם. במידה ואת מעוניינת להבין את השימוש בהרחבה ולהכיר טיפים לשאיבה בלעדית והכנה לקראת חזרה לעבודה, מדריך השאיבה שלי יתן לך את הכלים הקשורים לכך.


התפקיד של משאבת החלב הוא "לחקות" את דפוס היניקה של התינוק היונק על השד. כאשר התינוק מגיע ליניקה על השד, הוא רעב בדרך כלל, ומה שקורה בעת החיבור הראשוני, התינוק מתחיל לינוק במהירות כדי לגרום לגירוי של הפטמה ובכך להעלות את רמות האוקסיטוצין במוח. למעשה, התינוק קורה "לרפלקס שחרור חלב", הרגע שחלב מתחיל לזרום דרך הנקבים בפטמה החוצה מהתאים שאוגרים את החלב בתוך השד. כאשר החלב מתחיל להשתחרר, הזרימה היא מהירה, ובכמות שגורמת לתינוק לעבור ליניקה עמוקה אז אפשר להתרשם גם מבליעות. למעשה, השלב השני של היניקה, הוא בדפוס איטי ולגימות ארוכות.


תוכנית הגירוי + תוכנית השאיבה

עכשיו, שהמנגנון של שחרור החלב ופונקציית היניקה על השד קצת יותר ברורה, זה הזמן להבין כיצד משאבות החלב מתפעלות את השד, וכיצד להפיק ממשאבת החלב את המיטב. המטרה למעשה לגרום לעבודה של המשאבה בדומה למה שעושה התינוק על השד. זו הסיבה שלרוב המשאבות קיימים שני מצבים / שלבים: גירוי ושאיבה (STIMULATION + EXPRESSION):

תוכנית גירוי המצב הראשון שממנו נתחיל את השאיבה - זהו מצב עיסוי, שאותו ניתן לדמות גם במשאבה הידנית, למעשה הפעלה קיצבית של המשאבה, ביניקות "קצרות", כאשר העוצמה היא נמוכה. המטרה שלנו להניע מעט את רקמת הפטמה ומעט את העטרה.

בדרך כלל, מדובר על מהירות של 70 CPM (עוד מעט נגיע למהירות!). במהלך מצב זה, לא נצפה לראות זרימה עוצמתית של החלב מהפטמה. יכולים להיות מצבים שלא נראה שינוי כלל, ואף לא טיפה אחת, יש נשים שיגיבו יותר מהר ויראו טיפות של חלב שמתחילות להופיע על הפטמה שיתגלגלו בקונוס לתוך הבקבוק. במצב הגירוי, המשאבה למעשה מגבירה את רמות האוקסיטוצין וגורמת לשפעול המנגנון שמשחרר את החלב מהפטמה.

לאחר דקה או שתי דקות את עלולה לראות שהחלב מתחיל לצאת חיצונית, הזמן שלוקח לרפלקס לעבוד שונה בין אישה לאישה. בחלק מהמקרים את עלולה לחוש דקירות, זרמים או תחושה של מילוי של השדיים בשלב הזה כאשר הרפלקס מתחיל לפעול. לאחר שרואים את זרימת החלב הראשונית, חלק מהמשאבות יעברו באופן אוטומטי לשאיבה איטית ועקמוקה, ובחלק זה הזמן להעביר לשלב השאיבה באופן ידני (שימי לב! יש נשים שיהנו מתפוקת חלב טובה יותר במחזורים הקצרים, זאת אומרת בתוכנית הגירוי בלבד - וזה תקין).


תוכנית שאיבה - המצב השני שאליו עוברות רוב המשאבות באופן אוטומטי ובחלקן צריך לכייל את המהירות, הכוונה, הפחתה של הקצב, המטרה בשלב זה יניקה עוצמתית (לעיתים על אותו מצב עוצמה כמו בגירוי) אך איטית יותר, בדיוק כמו שמבצע התינוק על השד. שימי לב, במקרים בהם את משתמשת במשאבה הידנית, את שואבת יותר לאט ולעומק.

ניתן לשמוע את ההבדל בפעולת המשאבה בצליל שמפיק המנוע, כאשר עוברים בין המצבים. כאשר זרימת החלב מהשד מפסיקה, את יכולה לחזור שוב למצב הגירוי, לסיבוב נוסף, כדי להעלות רמות אוקסיטוצין במהלך מחזור השאיבה שלך. המטרה, לבקש "עוד" רפלקס שחרור חלב ולהגביר את התפוקה הסופית. זכרי! כל גוף שונה, ולא בהכרח תקבלי רפלקס שחרור חלב נוסף, אבל שווה לנסות!


לחצן לגירוי רפלקס שחרור חלב - כפתור זה אינו קיים בכל המשאבות, אך הוא מאפשר לך לעבור בין שלב 1 לשלב 2 על ידי לחיצה על כפתור (בחלק מהמשאבות, לחצן ההדלקה והכיבוי משמש לצורך המעבר בין הפונקציות). במשאבות רבות הכפתור מיוצג על ידי טיפות.


מהירות השאיבה CPM = מספר המחזורים לדקה, זוהי התדירות או מספר הפעמים שהפטמה נמשכת לתוך תעלת הקונוס בדקה. ככל שמהירות המחזור גבוהה יותר (CPM70), כך המשאבה שלך מושכת מהר יותר את הפטמה שלך קדימה ואחורה לתוך תעלת הקונוס. ככל שמהירות המחזור נמוכה יותר (CPM38), כך המשאבה שלך מבצעת את המשיכה לאט יותר ובאופן ממושך ("סוחטת את הפטמה"). כפי שציינתי קודם לכן, ככל שהמהירות גבוהה יותר, זה מסייע להגברת ההורמון שאחראי לרפלקס שחרור החלב.


עוצמת השאיבה / הוואקום - זהו הכוח שבו המשאבה שלך משתמשת בעת השאיבה. העוצמה של השאיבה משתנה בין השואבות, מה שנוח למישהי אחת לא בהכרח יהיה נעים ואפקטיבי עבור אחרת. לכן, כאן חשוב לכייל את עוצמת השאיבה, שתיהיה נעימה לך ומצד שני שתראי שיש זרימה של חלב מהשד.

כאן הזמן לנפץ מיתוס שקיים - עוצמה גבוהה יותר איננה משליכה על כמות השאיבה הסופית, זאת אומרת, אם השאיבה תיהיה כואבת, במצב כזה, יכולה להיות ירידה בתפוקה בגלל הורמוני הסטרס שיתנגדו לפעולת האוקסיטוצין. מכאן, הנוחות חשובה הרבה יותר משאיבה ברמת הוואקום הגבוהה ביותר. בצעי בדיקה של רמות השאיבה כדי למצוא את הנקודה הטובה עבורך.


כיבוי אוטומטי - לפעמים אימהות שואבות תוך כדי ביצוע פעולות אחרות ושוכחות לבצע כיבוי, לרוב המשאבות יש כ-30 דקות במהלך תוכנית הפעולה והן עושות כיבוי אוטומטי.


מקווה שעזרתי לך להבין קצת יותר על מה שעומד מאחורי פעולת המשאבה והמושגים הנפוצים הקשורים לעולם שאיבת החלב ותפעול המשאבות. המטרה כמו תמיד, למצוא את התוכנית עבודה שעובדת עבורך!

1,197 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page