top of page

שימוש במוצץ בתקופת ההנקה: איך לעשות זאת נכון ואיך למנוע מצב שבו התינוק לא יונק מספיק

שילוב של מוצץ לתינוק יונק יכול להוות כלי יעיל להרגעה ונחמה, אך חשוב לעשות זאת בתזמון נכון ולשים לב שלא תהיה לכך השפעה על ההנקה. הנה כל מה שאת צריכה לדעת על מתי ואיך להכניס מוצץ לשגרה שלך עם התינוק היונק תוך שאת דואגת שינק מספיק לאורך היממה.


1. התזמון חשוב: מתי להציג את המוצץ


באופן כללי, מומלץ להמתין כמה שבועות לפני הצגת המוצץ לתינוק יונק. אמנם, ההמתנה חשובה עד לביסוס של ההנקה, ותחושת הביטחון שלך בחיבור של התינוק לשד וזיהוי סימני הרעב, מה שקורה באופן טבעי אזור ה6-4 שבועות לאחר הלידה, אבל, גם אם תציגי לפרקים קצרים במקרים שקיים צורך - זה לא מה שישבור את הכלים. ולמה אני מתכוונת? מתן מוצץ להרגעה בזמן נסיעה ברכב, כאשר אין לך אפשרות לתת את השד או חלופה בזמנים שאת לא פנויה לחבר את התינוק באותו רגע אפשרית, כאשר השימוש הוא לטווח קצר ומוגבל ואינו מהווה תחליף כמובן לארוחה.

בתינוקות יונקים חשוב מאוד לבחור מוצץ קטן ככל הניתן - כדי להימנע ממצבים שאין את העיטוף הטבעי של הלשון כמו גם צמצום פתיחת הפה ולמעשה פגיעה בהתחברות לשד.


💡 טיפ: באופן כללי, המתיני עד שההנקה מבוססת היטב ותינוקך עולה במשקל בעקביות לפני שתציעי מוצץ.


2. בחירת המוצץ הנכון


כאשר את מציגה מוצץ לתינוק יונק, צורת וגודל המוצץ חשובים. חפשי מוצצים שמקדמים את תנועת הלשון הנכונה, כך שזה יסייע לדמות את צורת השד או במילים פשוטות מה שוקרה באופן הטבעי בזמן המציצה של הפטמה. קצוות עגולים וקצרים התומכים בתנועת הלשון הם אידיאליים עבור תינוקות יונקים. מוצצים מועדפים בצורת עפרון - דוגמה מצויינת לכך המוצץ של אוונט.


💡 טיפ: אין צורך להחליף את גודל המוצץ כאשר התינוק גדל. הישארי עם הגודל הקטן ביותר, חשוב רק לראות שהמוצץ לא מהווה סכנת חנק לילד - לבדוק שאינו יכול להכניס את המוצץ בשלמותו לפיו.


3. איך להציג את המוצץ לתינוק


כשתהיי מוכנה להציג את המוצץ, כך תוכלי לעשות זאת בצורה חלקה:


- טבלי את המוצץ בחלב אם: זה יכול לעזור להפוך את המוצץ למוכר ומרגיע יותר עבור התינוק. אל תטבלי אותו בשום דבר אחר!!!

- מקמי את המוצץ בצורה נכונה: הטי את המוצץ לכיוון גג הפה של תינוקך כדי לעודד יניקה - המטרה שהקצה של המוצץ יגע בחך העליון של התינוק, מה שייצר את הרפלקס של המציצה הקיים בשלושת החודשים הראשונים לחיים. ברגע שהצגת את המוצץ, והוא בתוך חלל הפה של התינוק, את יכולה לבצע טפיחות עדינות עם האצבע כדי להפעיל את הרפלקס. במידה והתינוק מסרב, הוציאי את המוצץ מיד - הימנעי מחוויה שלילית עם המוצץ.

- הימנעי מהצעת המוצץ בזמן רעב: תינוקך צריך לקשר בין אכילה לשד, לא למוצץ. אם התינוק רעב, תמיד הציעי את השד קודם. בנוסף, ברגע שהתינוק אינו רגוע ובוכה, הוא לא יסכים להשתמש במוצץ ולבצע את המציצה. הציעי את המוצץ במצב של רוגע.


4. איך למנוע שימוש יתר במוצץ ולהבטיח הנקה מספקת


החשש העיקרי בשימוש במוצץ הוא להבטיח שהתינוק ימשיך לקבל מספיק חלב אם. קבלי מספר טיפים איך למנוע מצבים שבהם התינוק עשוי לא לינוק מספיק:


- השתמשי במוצץ במידה: הגבילי את השימוש במוצץ למצבים מסוימים כמו הרגעה לפני שינה או במהלך נסיעות, והימנעי מלהציע אותו בתדירות גבוהה מדי. שימוש יתר עלול לגרום לתינוק לפספס סימני רעב, מה שיכול להוביל לפחות הנקה. בנוסף, המטרה של הלשון לעצב את החך העליון של התינוק, ובאופן טבעי הלשון צריך לעלות כלפיי החך העליון לנשימה נכונה, המוצץ יהווה גורם מפריע לכך.

- הציעי את השד קודם: תמיד תני עדיפות להנקה לפני שאת מציעה מוצץ. זה יבטיח שהתינוק מתמלא מחלב במקום לספק את הצורך לינוק דרך המוצץ.

- עקבי אחר דפוסי ההנקה: שימי לב כמה זמן ובאיזו תדירות תינוקך יונק. אם את מבחינה בהנקה קצרה יותר או פחות תכופה, נסי להפחית את השימוש במוצץ.

- עקבי אחר העלייה במשקל: מעקב קבוע אחר המשקל הוא דרך מצוינת להבטיח שתינוקך מקבל מספיק חלב. אם תינוקך עולה במשקל בצורה יציבה ויש לו מספיק חיתולים רטובים (6-8 ביום לתינוקות), את בדרך הנכונה.


5. איזון בין הרגעה להזנה


מוצצים נועדו להרגעה, אך הם לא צריכים להחליף את ההנקה. המפתח הוא למצוא את האיזון בין שימוש במוצץ לניחום התינוק לבין שמירה על שגרת הנקה טובה.


💡 טיפ: הגדירי גבולות לשימוש במוצץ. השתמשי בו בעיקר לפני שינה, בזמן נסיעות או במצבים מרגיעים מסוימים, ואל תציעי אותו כאשר תינוקך מראה סימני רעב (כמו חיפוש שד או מציצה של הידיים). מגיל 8 שבועות חשפי את התינוק לנשכנים שימלאו את הצורך האוראלי של התינוק.


מוצצים יכולים להיות כלי מצוין להרגעת תינוק יונק, אך חשוב לשים לב לתזמון ולמידת השימוש. על ידי המתנה עד שההנקה מבוססת, בחירת המוצץ הנכון, ושמירה על עדיפות ההנקה, תוכלי להכניס את המוצץ לשימוש מבלי לפגוע בשגרת ההנקה של תינוקך.


זכרי, כל תינוק שונה, ואם את אי פעם מתלבטת, התייעצי עם יועצת הנקה או רופא ילדים לקבלת עצות מותאמות אישית. והכי חשוב, לא כל תינוק ירצה מוצץ - זה גם בסדר!

Comments


bottom of page