בהתבסס על סקירת ספרות:
Antonia, M. Nelson RNC, PhD, IBCLC. (2012). A comprehensive review of evidence and current recommendations related to pacifier usage, Journal of Pediatrics Nursing, 27, 690-699.
בקרב תינוקות קטנים קיים באופן טבעי את רפלקס המציצה, והם זקוקים להפעלתו גם ללא קשר לאכילה: למשל מציצתהאצבע או כף היד נצפית הן בפגים ובתינוקות בשלים. פעילות זאת נקראת 'מציצה שלא לשם הזנה' (Non-nutritive sucking).
המוצץ מהווה למעשה תחליף מלאכותי לפטמת האם, ומספק את הצורך האוראלי של הוולד, מחוץ לזמן היניקה על השד אוהשימוש בבקבוק בהאכלה.
חסרונות השימוש במוצץ
1. הפרעות בהנקה
עקב טכניקת מציצה שונה, קיים חשש שהשימוש במוצץ יפריע לתינוק לבסס יניקה משד האם. מסיבה זאת, מומלץ לדחותתחילת השימוש במוצץ עד שהתינוק התרגל לינוק בצורה סדירה, בדרך כלל בגיל חודש - לפי ההמלצה של AAPD, נמצא כישימוש במוצץ מקושר לגמילה מוקדמת, ומייצר יניקה שטחית על השד.
המלצה זאת אינה כוללת פגים, להם מומלץ שימוש במוצץ לשם תירגול והפעלה של פעולת המציצה.
המטרה להימנע משימוש יתר במוצץ בתינוקות שנולדו במועד כדי להימנע ממצבים של פגיעה בהנקה.
2. הפרעות במנשך ובשיניים
בעיות מנשך נפוצות בילדים הממשיכים להשתמש במוצץ מעבר לגיל 3-2 שנים, כשאר התקופה המומלצת לגמילה היא 18-12 חודשים.
(איגוד רופאי השיניים בארצות הברית ממליץ על גמילה ממוצץ לפני גיל שנתיים). כאשר בודקים מחקרים של ילדים המוצציםאצבע או משתמשים במוצץ נמצא כי קל יותר לגמול פעוט ממוצץ מאשר ממציצת אצבע, לכן, בין השניים, עדיף השימושבמוצץ.
אין הוכחות מספיקות להעדפה של מוצץ אורתודטני (Orthodontic) על מוצץ עגול מבחינת ההשפעה על מנשך ואורתודנטיה(זאת אומרת אין העדפה לצורה של המוצץ עצמו).
שימוש במוצץ שהוטבל בסוכר, בדבש או בממתיק אחר קשור באופן מובהק להיווצרות עששת, ולכן אסור להשתמשבממתיקים כדי להרגיל לשימוש במוצץ.
מוצץ עם חלקים קשיחים (בניגוד לנמעכים) עלול גרום לפציעה בלחיים ובשפתיים, חשוב לחפש מוצץ עם פתחי אוורורבצדדים.
3. זיהומים
מוצץ אינו חפץ סטרילי ויש אפשרות שידבקו אליו מחוללי מחלות (פתוגנים). לפני שימוש ראשוני חשוב להרתיח את המוצץבמשך 5 דקות, כאשר יש לנקות אותו בסבון ומים באופן תדיר.
הסיכוי לזיהום של מוצץ גבוה יותר במוצץ מלטקס (Latex) בהשוואה למוצץ מסיליקון. גורמי זיהום שבודדו בשכיחות גבוההכוללים קנדידה (Candida) וסטרפטוקוקוס אלפה-המוליטי (Alpha-hemolytic streptococcus).
מגע של שולי המוצץ עם השפתיים, הלחיים והסנטר, בייחוד בילד מרייר ולפרקי זמן ממושכים, מעודד התפתחות זיהומי עורודלקת מקומית.
לתינוקות המשתמשים במוצץ יש סיכון מוגבר (פי 2 לערך) לפתח דלקות אוזן תיכונה חוזרות. סיכון זה נמצא ביחס למשךהשימוש במוצץ. הסיבה לכך קשורה אולי לסיכוי גבוה יותר שהם אינם יונקים ולהפרעה בפעילות של חצוצרת השמע(Eustachian tube).
כדי להפחית את הסיכון ההמלצה היא להפחית את השימוש לאחר 6 החודשים הראשונים לחיים.
4. בעיות בדיבור
רבות מהאימהות ואנשי המקצוע מודאגים מהשימוש במוצץ לאורך זמן שיכול לפגוע בהתפתחות הדיבור.
המחקרים הקושרים בין השניים לא רבים. נמצא כי שימוש בבקבוק, מוצץ או אצבע מעל 24 חודשים אכן הוביל לעיכובהתפתחותי בתחום הדיבור בקרב ילדים בגילאי כן חובה ובית ספר.
במחקר אחר נמצא קשר שלילי בקרב ילדים בני 5-3 שנים, כאשר השימוש במוצץ היה יותר מ-3 שנים.
מחקר נוסף מצא קשר שלילי בין שימוש במוצץ וטונוס של השפה כמו גם מיקום של הלשון והמפתח של הלסת להתפתחותלקויה של ביטוי מילים.
חלק מהחוקרים מקשרים את בעיות ההתפתחות השפתית לדלקות האוזניים הנובעות משימוש תדיר במוצץ.
היתרונות לשימוש במוצץ
1. שיכוך כאב והרגעה
שימוש במוצץ מקטין את חווית הכאב בקרב תינוקות ופגים. מומלץ להשתמש במוצץ בכל הפעולות המלוות בכאב כמו:
לקיחת דם
ברית מילה
מתן חיסון
שימוש במוצץ בתוספת כמות קטנה של סוכרוז מגביר השפעת שיכוך הכאב.
באם החלטתם שלא להשתמש במוצץ - אותו אפקט מרגיע נמצא לחלב אם ולהנקה.
פעולת מציצת מוצץ או שד עשויה להרגיע תינוק בוכה ולסייע בהירדמותו.
2. ירידה בסיכון למוות בעריסה (SIDS - Sudden infant death syndrome)
מחקרים רבים תומכים בקשר שבין שימוש במוצץ והקטנה של הסיכון למוות בעריסה (SIDS - Sudden infant death syndrome). לא יודעים עדיין את המנגנון המדוייק אבל משערים כי:
השימוש במוצץ מאפשר שינה רגועה יותר, המקטינה את הסיכוי שהתינוק יזוז ויתהפך או ימשוך שמיכה מעל לראשו
הקטנת התופעה של ריפלוקס ועצירת נשימה עקב כך
צבירה מתונה של דו תחמוצת הפחמן, המגרה נשימה
מומלץ להציע מוצץ לכל תינוק החל מגיל חודש ימים לאחר השכבתו לשינה על גבו.
2. שיפור תפקודי פה ולסת בפגים
בניגוד לתינוקות הנולדים במועד, לפגים מציצה חלשה וקושי בתיאום בין מציצה, נשימה ובליעה וכן בשליטה על תנועותהלשון. מציצת מוצץ מהווה עבורם תרגול לתפקודי פה ולסת ולשיפור האכילה.
שימוש במוצץ בפגים קשור במשך אשפוז קצר יותר, מעבר מוקדם יותר להזנה מבקבוק, הזנה טובה יותר מבקבוק ועליהטובה במשקל, מצב רגוע והיארעות נמוכה של דלקת מעי נמקית.
לסיכום,
במידה ומדובר בתינוק יונק שנולד במועד נציע את המוצץ מגיל חודש, בפגים השימוש הוא לאחר הלידה.
רצוי להשתמש במוצץ גמיש היצוק כחטיבה אחת או משילוב של חלקים שלא יוכלו להתפרק, בגודל המתאים לתינוק וכזהשאושר על ידי משרד הבריאות/ מכון התקנים. שולי המוצץ וצידם הפונה לכיוון עור התינוק צריכים לאפשר אוורור טוב שלהעור.
עדיפות למוצצים העשויים מסיליקון על פני מוצצים העשויים מלטקס (אלרגיה ובלאי גבוה יותר בחשיפה לחום).
מומלץ להחליף מוצץ חדש כל 3 חודשים ולהתאים גודלו לגדילת התינוק. מוצץ עם סימני פגמים יש להחליף מיד בחדש. רצוילבדוק בכל פעם את תקינות המוצץ ע״י משיכת הפטמה בכוח (במטרה למנוע חנק).
אין לקשור מוצץ סביב צוואר התינוק. ניתן לחברו לבגד, יש להקפיד ש"פתיל" הקשירה יהיה קצר מהיקף הצוואר, וכן שיהיהעשוי מחומר אשר ניתן לקריעה בקלות רבה. יש להשתמש בתופסן מיוחד ולא בסיכה העלולה לגרום לפציעה.
Comments