מצבים של דיכאון, עלולים להתפתח לאחר תהליך של הפסקת הנקה, התהליך עבור חלק מהנשים מערב שינויים במצב הרוח ואף תחושת מלנכוליה. מאמינים כי השינויים נובעים מהשינויים ההורמונאליים שמתרחשים בעקבות ההפסקה של ההנקה (ירידה ברמות הפקולקטין והאוקסיטוצין) כמו גם התחושות המעורבות שהאישה מרגישה כלפיי תהליך ההפסקה, בין אם נעשה מבחירה או כתוצאה ממצב רפואי שבו היא נדרשת להפסיק להניק, לפני הזמן שבו הייתה מעוניינת.
מהו דיכאון לאחר הפסקת הנקה?
דיכאון לאחר או במהלך תהליך של הפסקת הנקה מתייחס לתסמינים של חרדה ודיכאון, כגון עצבנות ושינויים במצב הרוח, המתעוררים כאשר האישה המניקה עוברת תהליך של הפסקת ייצור החלב. התחושות עלולות להתעורר ללא קשר לזמן ההנקה (כמה זמן האמא הניקה בפועל) וללא קשר לסיבת ההפסקה. נשים אשר חוו דיכאון לאחר לידה נמצאות בסיכון גבוה יותר לחוות מצב רגשי זה בתהליכי ההפסקה של ההנקה.
נהוג לייחס את המצב הדיכאוני בתהליך הפסקת ההנקה לשינויים ההורמונאליים שמתרחשים אצל האישה בתהליך. במהלך הפסקת ההנקה שני הורמונים אשר מהותיים לתהליך ייצור החלב יורדים באופן אגרסיבי ברמות שלהם: האוקסיטוצין והפרולקטין, שניהם, מעודדים הרפייה, רוגע, מפחיתים תחושת לחץ ומשפרים מצב רוח. בנוסף, השינויים בתהליך הפסקת ההנקה מובילים לשינויים במערכת היחסים הקיימת בין האמא לתינוק, הגדרה מחדש של התפקיד והגבולות - כאשר ההזנה של התינוק משתנה בהתאם לגילו לבקבוק או מזון מוצק.
למעשה, האמא צריכה לייצר לעצמה זהות חדשה שאינה קשורה בקשר שהיה קיים עד כה בתקופת ההנקה.
כמה זמן נמשך המצב של השינויים במצב הרוח?
התסמינים של השינויים במצב הרוח לאחר הפסקת ההנקה נמשכים מספר שבועות, כאשר במהלך התהליך הגוף שלך מסתגל לשינויים ההורמונאליים.
חשוב - במידה והתסמינים לא חולפים תוך חודש, תפני לקבל תמיכה, במסגרת בריאות הנפש.
התסמינים יכולים להשתנות בין אישה לאישה, הסימפטומיים יכולים להיות שלובים גם פיזייים וגם נפשיים:
עצבנות
חרדה
אשמה
שינויים במצב הרוח
שינויים בתיאבון
בעיות שינה
עצבות, בכי
האם ניתן למנוע את השינויים?
למנוע לא ניתן, אבל חשוב לקבל את המידע כדי להבין על ההתרחשות והשינויים הצפויים. הידיעה שתחווי שינויים הורמונליים ורגשיים הינו צעד ראשון להתמודדות טובה יותר עם המצב והיכרות עם התסמינים מראש.
מספר טיפים למי שרוצה להתחיל את תהליך הפסקת ההנקה:
בצעי את התהליך בהדרגה - במקום להפסיק בפתאומיות (מה שלא אפשרי גם מבחינת הסיכון למצבים של דלקת השד), גמילה הדרגתית נותנת לגוף ולמוח שלך זמן להסתגל למערכת היחסים החדשה שלך עם תינוקך. מה שיהפוך את השינויים ההורמונליים שאת חווה לפחות אינטנסיביים.
בצעי את התהליך כשאת מוכנה לכך - במקום לדאוג למה שאחרים אומרים, התמקדו בתחושות שלך ובאמנות שלך לגבי התהליך ואורך ההנקה שבה את מעוניינת עם הילד שלך.
שתפי את הסביבה (בן / בת הזוג) בתחושות שלך - שיחה עם אמא שעברה את התהליך או אנשים שתומכים בך, יכולה לסייע לנרמול התחושות שאת חשה.
התמקדי בחוויה חיובית - הסתכלי על הקשר החדש שאת יוצרת עם הילד שלך, זו הזדמנות לכלים חדשים וחיבור שונה ממה שחוויתם יחדיו עד כה.
בכל מקרה, שהשינויים נמשכים מעל חודש ימים חשוב לפנות לסיוע מוקדם - שיעזור לך לקבל כלים להתמודד עפ המצב הרגשי בו את נתונה.
Ystrom. Breastfeeding cessation and symptoms of anxiety and depression: a longitudinal cohort study. BMC Pregnancy and Childbirth 2012, 12:36. Retrieved from: http://www.biomedcentral.com/1471-2393/12/36
Coca et al. Factors associated with postpartum depression symptoms among postpartum women in five countries during the COVID-19 pandemic: an online cross-sectional study BMC Psychiatry (2023) 23:171 Retrieved from: https://doi.org/10.1186/s12888-023-04607-0
Pezley et al. Efficacy of behavioral interventions to improve maternal mental healthand breastfeeding outcomes: a systematic review. International Breastfeeding Journal (2022) 17:67. Retrieved from: https://doi.org/10.1186/s13006-022-00501-9
Comments