Ford, E.L. et al.(2020). Helping mom help baby: nutritio-based support for the mother-infant days during lactatio. Frontiers In Nutritio, 7, 54.
הרבה פעמים עולה השאלה מה לאכול בתקופת ההנקה? האם אפשר לרדת במשקל ומתי? כמה קלוריות האם המניקה צריכה ועוד.
האמת היא שהרכב החלב של האישה המניקה מושפע מהרבה מאוד גורמים ולא רק התזונה שלה, יש השפעה לגנטיקה, הסביבה, מצבה הבריאותי של האם, צרכים התפתחותיים ספציפיים של הילד וגורמים רבים נוספים.
נמצא כי קיימת שונות רבה בין הרכבי החלב בין אימהות, ממוצאים אתניים שונים, בין נשים השייכות לאותו מוצא אתני במהלך תקופת ההנקה, ואפילו בקרב אותה אישה כתלות בפעילות היומית ומספר ההריון.
להנקה יש הטבות גם לאם המניקה בינהן ירידה במשקל, בניית עצם מהירה יותר (לאחר סיום ההנקה), הפחתה באירועים של יתר לחץ דם, היפרליפידמיה ומחלות קרדיווסקולריות בנשים בגיל הבלות.
אז מה ההמלצות שקיימות כיום? בשביל לתחזק את ייצור החלב האם זקוקה לקלוריות בתקופת ההנקה, הצריכה הקלורית של האם עבור ייצור החלב אם היא 500 קילו קלוריות ליממה, כאשר הוצאה אנרגטית זו גוברת ככל שממשיכים בהנקה.
כעקרון - האם המניקה יכולה לרדת 453 גרם בשבוע רק בגלל ההנקה ובשילוב פעילות גופנית בינונית (הליכה) ותזונה מאוזנת.
כאשר מסתכלים על המלצות התזונה הולכים לפי ההמלצות של USDA שממליצים על ״My Plate”. המיקוד כרגע הוא על אכילת ירקות ירוקים, פירות שמכילים ערך גבוה של אשלגן (בננה), ומגוון של חלבונים מהצומח והחי, כאשר המטרה להפחית את הצריכה של מזון מהים - דגים שיכולים להכיל ערכי כספית גבוהים (בדיוק כמו בהריון), הכספית עוברת דרך חלב אם ויכולה לגרום לנזקים קוגניטיביים אצל היונק.
המטרה להגביל בכמויות המלח הנצרכות במזון, להעלות את הצריכה של מזונות עשירים בברזל, אנטיאוקסידנטים (פירות יער) וחומצות אומגה 3.
אין צורך להגביל מזונות אחרים משום שמחקרים לא נמצא קשר בין קוליק (שזו התפתחות הדרגתית של מערכת העיכול של התינוק והתרגלות לעיכול המזון) לצריכת המזון של האמא.
יש מקרים ייחודיים שיש רגישות משפחתית להרכבי מזון מסויימים ושם יש צורך בניטור רפואי קפדני כדי לראות אם אכן קיימת בעיה.
למשל, במשפחות שיש רגישות לחמאת בוטנים יש להתנהל בזהירות, יש מחקרים שמצאו כי חשיפה מוקדמת דרך חלב אם מונעת התפתחות אלרגיה ואחרים מצאו שדווקא התינוק הגיב בתגובה אלרגית.
עוד אנקדוטה, פעם האמינו ששתיית אלכוהול גורמת לעלייה בתפוקת החלב כי האלכוהול למעשה מגביר כמויות הפרולקטין. היום יודעים שהוא גורם לירידה זמנית בתפוקה מכיוון שהוא מעכב את שחרור האוקסיטוצין - הורמון האחראי לרפלקס שחרור החלב.
למשל לגבי דגים ההמלצה היום עומדת על צריכה של שלוש פעמים בשבוע ופחות.
בתאבון.
Comments