תינוקות יונקים מעבירים כמות יציאות בתדירות גבוהה יותר מתינוקות הניזונים מפורמולה. בדרך כלל, נרצה שתינוק יונק יעביר 4-3 יציאות ליממה החל מהיממה ה5-3 לחיים, במשך 6-4 השבועות הראשונים. כמויות צואה נמוכות יותר בתקופת זמן זו, עלולות להצביע על בעיה בהנקה.
לאחר 6-4 השבועות הראשונים כמות היציאות הולכת ופוחתת בהדרגה. חלק מהתינוקות על הנקה מלאה, יכולים לא להעביר יציאה במשך ימים או אף שבועות, מבלי שזה יחשב מצב פתולוגי הדורש התערבות.
לעיתים, המצב מלחיץ את ההורים ומבצעים בירורים ואף טיפולים שאינם נחוצים כלל. מתי כן נתערב: תינוק שלא רגוע, בוכה, בטן קשה, ניסיון להעברת צואה שלא צולח - כי הצואה קשה, ויבשה.
תדירות היציאות הולכת ופוחתת בין 10 ימים ועד 8 חודשים. כאשר הטווח הקצר ביותר שנמצא ללא יציאה היה שבועיים והארוך ביותר 4 שבועות.
במחקרים הראו כי תינוקות יונקים היו יותר יציאות מתינוקות הניזונים מפורמולה בגילאי 2,4 ו-8 שבועות, כאשר החל מהשבוע ה16 לחיים בשתי הקבוצות ממוצע היציאות היומי עמד על 2 יציאות ליממה.
נמצא עוד כי תינוקות יונקים מעבירים יציאות רכות, מימיות ובכמויות גדולות יותר ליציאה מתינוק הניזון מפורמולה.
כאשר הצפי הוא ליציאה חרדלית עם גבשושיות לבנות (מראה אופייני ליונק), עד לשלב המוצקים (שימו לב, בהתחלה של ברזל צבע היציאה יכול להשתנות ולהיות ירוק יותר).
לאחר גיל חודש נצפה שיונק יעביר יציאה אחת ליממה, והמדד להנקה טובה ישען על בדיקת חיתולים רטובים ספוגים 8-6 במספר.
מדובר על כך ש37% מהתינוקות היונקים לא יעביר צואה באופן יומיומי מגילאי חודש וזה יחשב תקין.
כמה פעמים דאגתן לגבי היציאות של הקטנים? נושא שמאוד מעסיק הורים רבים, ולעיתים אין הנחיות ברורות לגבי מה צפוי ורצוי.
Courdent,M. Et al.(2014). Infrequent stools in exclusively breastfed infants, Breastfeeding Medicine, 9(9), 442-445.
תגובות