למה אנחנו צריכים את בלוטת התריס?
ההורמונים שבלוטת התריס מייצרת T3 ו-T4 נעים בזרם הדם לתאי המטרה, לכל תא ותא בגוף. ההורמונים מווסתים את מהירות העבודה של התאים / חילוף החומרים.
לדוגמה, מווסתים את קצב הלב ואת המהירות שבה המעיים מעבדים את המזון. אם הרמות נמוכות, הדבר עלול להוביל לירידה בקצב לב וחילוף חומרים איטי יותר - מה שעלול להוביל לעצירויות ועליה במשקל. אם הרמות גבוהות קצב הלב יהיה מהיר יותר, ייתכנו שלשולים וירידה במשקל.
ישנן מחלות והפרעות רבות הקשורות לבלוטת התריס. המצבים יכולים להתפתח בכל גיל ויכולים לנבוע ממגוון סיבות - פציעה, מחלות או מחסור בתזונה. ברוב המקרים, ניתן לחלק את הבעיות בתפקוד לשתי קבוצות עיקריות: חוסר או יתר יצור של הורמוני בלוטת התריס (היפותירואידיזם והיפותירואידיזם, בהתאמה). מחלות של הבלוטה יכולות לכלול מצבים של התפתחות לא תקינה של בלוטת התריס או סרטן של בלוטת התריס.
מצבים נפוצים הקשורים בתפקוד לקוי של בלוטת התריס:
זפק (גויטר) - זפק הוא בליטה בצוואר. זפק רעיל קשור להיפר-תירואידיזם, וזפק לא רעיל, המכונה גם זפק פשוט או אנדמי, נגרם ממחסור ביוד.
פעילות יתר של בלוטת התריס - פעילות יתר של בלוטת התריס נגרמת על ידי ייצור יתר של הורמון בלוטת התריס. זפק לעיתים, הוא מצב לוואי של פעילות יתר של בלוטת התריס. תסמינים של פעילות יתר של בלוטת התריס כוללים חרדה, עצבנות או שינויים חדים במצב הרוח, היפראקטיביות, הזעה או רגישות לטמפרטורות גבוהות, רעד בידיים, נשירת שיער, מחזור לא סדיר או קל מהרגיל.
היפותירואידיזם (תת פעילות של בלוטת התריס) - היפותירואידיזם הוא מצב שכיח המאופיין במעט מדי ייצור של הורמון בלוטת התריס. אצל תינוקות, המצב ידוע כקרטיניזם. לקרטיניזם יש תופעות לוואי חמורות מאוד, כולל היווצרות עצם לא תקינה ופיגור שכלי. אם יש תת פעילות של בלוטת התריס למבוגר, הוא עלול לחוות תסמינים הכוללים בעיות שינה, עייפות וחולשה, קשיי ריכוז, עור ושיער יבשים, דיכאון, רגישות לטמפרטורות קרות, מחזורים תכופים וכבדים וכאבי פרקים ושרירים.
חשוב לבצע בדיקות מעקב של תפקוד בלוטת התריס בכל שלב בחיים.
Komentar